Categorized | ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος 1974: Το τελευταίο σφύριγμα…

Κύπρος 1974: Το τελευταίο σφύριγμα…

Σαράντα ένα χρόνια μετά οι σειρήνες του πολέμου σπάνε τον ήχο της πόλης υπενθυμίζοντας σε όλους το μεγάλο κακό που βρήκε την Κύπρο το 1974. Τέτοιες μέρες οι πικρές μνήμες ξυπνούν και ξύνουν βαθειά την πληγή στα στήθη του Ελληνισμού. Όπως η ζωή έτσι και το ποδόσφαιρο σίγησε το 1974. Εκδιωγμένοι οι άνθρωποι από τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους άφησαν πίσω τους ότι είχαν και δεν είχαν, οι εκκλησιές βούλωσαν, οι πόλεις ερήμωσαν και στα γήπεδα της Κατεχόμενης Κύπρου το σφύριγμα για το εναρκτήριο λάκτισμα δεν ακούστηκε ποτέ ξανά…Πολλές είναι οι ομάδες που προσφυγοποιήθηκαν μετά το 1974 αφήνοντας πίσω τους τα γήπεδα όπου έγραψαν η κάθε μια ομάδα τη δική της ιστορία.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΣΕ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

Ιστορικά γήπεδα όπως το ΓΣΕ Αμμοχώστου, το ΓΣ Πράξανδρος Κερύνειας, το «Γρηγόρης Αυξεντίου» της Λύσης, το Δημοτικό Γήπεδο Μόρφου, την Άσσια, την Άχνα, το Τρίκωμο, την Κυθραία, το Γερόλακκο, την Ζώδια και τόσα άλλα γήπεδα. Τα μικρά προσφυγικά Σωματεία σήμερα δίνουν το δικό τους αγώνα. Η ύπαρξη τους και η δράση τους υπενθυμίζει σε όλους ότι η φλόγα της ελπίδας για επιστροφή παραμένει ακόμη ζωντανή. Ανόρθωσις Αμμοχώστου, Νέα Σαλαμίνα, Διγενής Μόρφου ΑΣΙΛ ΛΥΣΗΣ, ΑΕΜ Μόρφου, ΑΕΚ Αμμοχώστου, Νέος Αιώνας Τρικώμου, ΛΑΛΛ Λύσης, ΑΣΟΒ Βατυλής, Παρθενώνας Ζώδιας, ΑΕΚ Κυθραίας, ΑΕΚ Καραβά.


ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 1974

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το τελευταίο παιχνίδι της Ανόρθωσης στην Αμμόχωστο έγινε στις 16 Ιουνίου 1974 και είχε κερδίσει την Ομόνοια στο ΓΣΕ με 2-1. Ήταν επανάληψη της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου. Μια εβδομάδα προηγουμένως η Ομόνοια, στο πρώτο παιχνίδι στο ΓΣΠ είχε κερδίσει με 4-1. Η Ανόρθωση ήταν πολύ καλή και προηγήθηκε 2-0 με τέρματα των Θεοχαρίδη (38’) και Φώτο Χ’’Δημητρίου (48΄). Εκεί που κυνηγούσε το γκολ της μεγάλης ανατροπής, ήλθε στο 88’ το γκολ του Σιακόλα που έστειλε στον τελικό την Ομόνοια, η οποία πήρε αργότερα το τρόπαιο κάνοντας το νταμπλ.

Ανόρθωση: Φάνος, Κοβής, Αχιλλέας, Στέφανος, Αρτέμης, Φώτος, Θεοχαρίδης (83’ Νικόλας), Μάντης, Αντωνάκης, Τάρταρος, Φοίβος.

Ομόνοια: Δ. Ελευθεριάδης, Τσιακλής, Κοντογιώργης, Π. Ιακώβου, Μοκάνο, Καρταμπής, Α. Σάββα, Σιακόλας, Καϊάφας, Ν. Χαραλάμπους, Κανάρης.

Για το κύπελλο ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του ΑΣΙΛ στο γήπεδο «Γρηγόρης Αυξεντίου» στη Λύση. Ήταν επαναληπτικός της προημιτελικής φάσης και έγινε στις 2 Ιουνίου 1974. Ο ΑΣΙΛ κέρδισε 2-1 την Ένωση, όμως, η ομάδα του Παραλιμνίου – που έφτασε τη χρονιά αυτή στον τελικό – πήρε την πρόκριση, αφού κέρδισε στο πρώτο παιχνίδι με 5-0. Ο ΑΣΙΛ, που ήταν ήδη πρωταθλητής Β’ κατηγορίας και έκανε την έκπληξη στον προηγούμενο γύρο αποκλείοντας την ΑΕΛ, έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο νίκησε δίκαια. Η Ένωση προηγήθηκε στο 35’ με τον Κύζα και ο ΑΣΙΛ ισοφάρισε με πέναλτι του Γ. Παναγίδη. Στο 75’ πάλι ο Παναγίδης έδωσε τη νίκη στη λυσιώτικη ομάδα.

ΑΣΙΛ: Δώρος, Καλλής, Φλώρης, Παρπούνας, Βασιλείου, Ασσιώτης, Σώτος, Μ. Ψάριας, Σιάλος, Παντελάκης, Παναγίδης (Κοκκινής).

Παραλίμνι: Δήμος, Κωνσταντίνου, Φόρσος, Κύζας, Παπαλούκας, Σιαλής, Κούδας, Βλίττης, Γ. Χειμώνας, Μέρτακκας, Κυρ. Τσούκκας (Μαύρος).

Στις 12 Μαΐου του 1974 η Νέα Σαλαμίνα έδινε το τελευταίο παιχνίδι της στην Αμμόχωστο. Κέρδισε την Αλκή 1-0 για το Κύπελλο και το τέρμα, το τελευταίο της στο ΓΣΕ, σημείωσε ο Ανδρέας Μουσκάλλης (47’) με κεφαλιά.

Σαλαμίνα: Τσούκκας, Βιολάρης, Μάνος, Λούκας, Φώκκης, Ηλίας, Θεοφάνους, Τώμνης, Μουσκάλλης, Μήτσιος (Αλέξης, Θωμάς).

Αλκή: Πετράκης, Μαρνέρος, Γιόκκας, Σπύρου, Νικολής, Μ. Παναγιώτου, Τάκης, Αντωνάκης, Δ. Παναγιώτου, Ανδρέου, Παναής (Σμάγαδος, Χρ. Παναγιώτου).


ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ Γ.Σ.ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΑΣΙΛ Λύσης ήταν στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας, όμως, ήταν και στο Κύπελλο, γι’ αυτό και το τελευταίο παιχνίδι εντός έδρας ήταν για τον θεσμό αυτό. Να αναφέρουμε, πάντως, πως για το πρωτάθλημα ο ΑΣΙΛ, που ήταν ήδη πρωταθλητής, έδωσε το τελευταίο παιχνίδι του στη Λύση στις 28 Απριλίου 1974, όπου κέρδισε τον Κεραυνό 2-1 με τέρματα των Λάκη Ιωάννου και Γ. Παναγίδη. Ο ΑΣΙΛ είχε παίξει με τους: Στάσο, Λάρκου, Βασιλείου (Παρπούνας), Ντάκκα, Φλώρη(Γρηγοράς), Φώτο, Παντελάκη, Καλλή, Λάκη, Ασσιώτη, Παναγίδη.

Την ίδια ημερομηνία ήταν και το τελευταία παιχνίδι της ΑΕΜ στην Μόρφου, όπου κέρδισε τον Ορφέα 1-0, με τέρμα του Θεόφιλου στο 53’. Η ΑΕΜ έπαιξε με τους: Χριστάκη, Τάσο, Τουμπή, Δήμο, Χρύσανθο, Ευρύ, Κ. Ευριπίδου, Νίκο, Πάμπο, Δρόσο, Αντωνάκη (Μήτσιο, Θεόφιλο).

Ο Νέος Αιώνας είχε κερδίσει στο Τρίκωμο τον Οθέλλο Αθηένου 3-1 με τέρματα των Κότροφου, Α. Βάσου, Θεοδώρου. Η ομάδα του Νέου Αιώνα έπαιξε με τους: Κυριάκο, Μουζούρη, Θεοδώρου, Σπ. Χρυσοστόμου, Καλλή, Σώτο, Α. Βάσου, Σιδερά, Αγγελή, Κότροφο, Χαϊλή.

Ο Παρθενώνας Ζώδιας κέρδισε την ΕΝΑΔ Αγ. Δομετίου 4-2. Τα τέρματα πέτυχαν οι Λούκας, Μάμας, Γαλλέας και Κυριάκος. Ο Παρθενώνας αγωνίστηκε με τους: Ντίνο, Λιμισιή, Πάμπο, Άγγελο, Θεολόγο, Λούκα, Γαλλέα, Κοκκινή, Μάμα, Καρά, Κυριάκο.

Για την ΠΑΕΚ Κερύνειας το τελευταίο παιχνίδι ήταν στο ΓΣ Πράξανδρος, έγινε στις 22 Απριλίου και είχε χάσει από τον Ορφέα 2-1. Το γκολ της πέτυχε ο Νικάκης Κατζηλιέρης. Η ΠΑΕΚ έπαιξε με τους: Σταύρο, Τούμπα, Τσαγγαρίδη, Θεοδώρου, Αντωνίου, Χριστοδούλου, Τσίκκο, Βιολετή, Νικάκη, Γιαννάκη, Καλογήρου.

Για τον Εθνικό στην Άχνα τελευταίο παιχνίδι ήταν με τον Αθνικό Άσσιας, τον οποίο κέρδισε 2-0 με σκόρερ τους Προκόπη, Θεοδώρου. Ο Εθνικός Άσσιας έδωσε το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του με την Ομόνοια Αραδίππου και έφερε ισοπαλία 1-1 (το τέρμα ο Χ’’Γιάννης).

Το τελευταίο παιχνίδι για τον Διγενή στο Δημοτικό Στάδιο Μόρφου ήταν στις 12 Μαΐου 1974, με αντίπαλο τον Απόλλωνα για το Κύπελλο (οι αγώνες Κυπέλλου γίνονταν μετά το τέλος του πρωταθλήματος). Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0 και οι δύο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι (Χριστόφορος, Χρ. Γιολίτης). Στον επαναληπτικό ο Απόλλωνας πήρε την πρόκριση με 2-1 στην παράταση, με τέρμα στο 118’. Ο Διγενής στο τελευταίο παιχνίδι του στη Μόρφου έπαιξε με τους: Ευθυμίου, Χρ. Σκαπούλλη, Χαμπή, Ηλ. Εξαδάχτυλο, Χαριλάου, Μ. Σκαπούλλη, Γκούρα, Παπαγιάννη (Σιμεωνίδη), Άντρο, Κωσταρή (Χριστόφορος), Ροβέρτο.


Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Γ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας, στις 6 Μαΐου 1974 ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Ηρακλή στον Γερολάκκο, όπου κέρδισε 3-2 την Δερύνεια. Η ΛΑΑΛ Λύσης στο δικό της γήπεδο κέρδισε 2-0 τον Φάρο Ακροπόλεως με σκόρερ τους Ττόμη (75’) και Σακκά (78’). Ο ΑΣΟΒ Βατυλής έφερε στην έδρα του ισοπαλία 1-1 με την ΑΕΚ Κυθραίας (το γκολ ο Γρηγορίου), ενώ η ΑΕΚ Αμμοχώστου έχασε 0-1 από τον Ερμή. Στις 13 Μαΐου 1974 ήταν το τελευταίο παιχνίδι για την Δόξα Κατωκοπιάς στην έδρα της (0-0 με την ΛΑΛΛ) και για την ΑΕΚ στην Κυθραία (0-0 με την ΑΕΚ Αμμοχώστου).


Η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ: ΓΣΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 AC_Omonia  CHAMPIONS
 APOLLON-LADIES  THOI
 ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 chrysomilia  PAFIA-FC
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  Agia-Napa-Ladies-F.C
 apollonlympion  aeammochostou

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 eradioGR  BLUERACOONFM
 SOUNDCLOUD  eradiocy