Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω την πίεση του αγώνα, να πάρω σωστές αποφάσεις και να παραμείνω συγκεντρωμένος: Χρήσιμες Συμβουλές για αθλητές, προπονητές αλλά και διαιτητές

Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω την πίεση του αγώνα, να πάρω σωστές αποφάσεις και να παραμείνω συγκεντρωμένος: Χρήσιμες Συμβουλές για αθλητές, προπονητές αλλά και διαιτητές

Γράφει η Θάλεια Παναγή. Σχεδόν Καθημερινά παρατηρούμε αθλητές, προπονητές αλλά και διαιτητές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους όταν βρίσκονται κάτω από συνθήκες πίεσης. Η «πίεση» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αγώνα, και η αντιμετώπιση της, απαιτεί την χρήση ψυχολογικών δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, συνθήκες πίεσης μπορούν να αποτελέσουν πολλοί παράγοντες όπως οι οπαδοί εκ των οποίων οι γονείς, σκάουτερς, προπονητές, ο καιρός, το γήπεδο, η κόπωση αλλά και το αποτέλεσμα. Όταν συμβαίνουν τα πιο πάνω βλέπουμε ότι υπάρχει πτώση στην απόδοση και ότι πολύ εύκολα το ένα λάθος φέρνει το άλλο, με αποτέλεσμα να χάνεται η συγκέντρωση αλλά να ξεκινά να κυριαρχεί και το άγχος και ο πανικός.

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις αποτελεσματικά; Αν και τέτοιες καταστάσεις είναι δυσάρεστες για όποιον έρχεται αντιμέτωπος με αυτές, υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισης τους:

Ξεκίνα να μιλάς στον εαυτό σου: Πολλές έρευνες που έχουν γίνει στην Αθλητική ψυχολογία, δείχνουν ότι ο θετικός αυτό-διάλογος βοηθά αποτελεσματικά όποιον τον χρησιμοποιεί. Πιο συγκεκριμένα Ο θετικός αυτοδιάλογος ως μια εσωτερική συνομιλία με τον εαυτό μας, εκφράζει αισθήματα και αντιλήψεις, δίνει οδηγίες, και ενισχύει το άτομο.

Ξεκίνα να χρησιμοποιείς τον θετικό αυτοδιάλογο κατά την διάρκεια της προπόνησης. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνα να βρίσκεις ποιές λέξεις σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις κάτω από συνθήκες πίεσης και άγχους όπως για παράδειγμα: πάμε, δυνατά, μπορώ, θα τα καταφέρω, συγκεντρώσου.

Μάθε πως να αναπνέεις σωστά: Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι όταν οι αθλητές και αθλήτριες που βρίσκονται κάτω από πίεση, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ρυθμίσουν την αναπνοή τους και να αυξάνεται η ένταση των μυών τους. Η σωστή αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους , της έντασης των μυών αλλά μπορεί να συμβάλει και στην μεγιστοποίηση της απόδοσης μέσω της αύξησης του οξυγόνου στο αίμα. Παράλληλα η χρήση της σωστής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει τον κάθε αθλητή να επικεντρώσει την προσοχή του σε αυτήν και να αποφύγει άσχετα ερεθίσματα με την εκτέλεση, όπως τις αρνητικές σκέψεις, το σκορ, το αποτέλεσμα, τους θεατές, τον καιρό, κλπ.

Έτσι, η σωστή αναπνοή θα πρέπει να είναι βαθιά, αργή, ρυθμική και ο αέρας θα πρέπει να περνάει από το διάφραγμα. Η εισπνοή θα πρέπει να γίνεται από την μύτη και η εκπνοή από το στόμα. Η εκπνοή θα πρέπει να διαρκεί σχεδόν διπλάσιο χρόνο από την εισπνοή και η προσοχή του αθλητή θα πρέπει να επικεντρώνεται στον αέρα που εκείνη την στιγμή κυκλοφορεί μέσα στο σώμα του.

Η χρήση των δύο βασικών τεχνικών μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κάθε αθλητή, διαιτητή αλλά και προπονητή να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους πίεση, ή στρεσογόνα κατάσταση και να διατηρήσει την απόδοσή του στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε υψηλά επίπεδα. Θα πρέπει όμως να τονισθεί ότι χρειάζεται αρκετή εξάσκηση μέχρι να φτάσει ο καθ’ ένας στο επίπεδο που να τις χρησιμοποιεί σωστά και αποτελεσματικά κατά την διάρκεια του αγώνα.

Και να θυμάστε ότι: “ Η καλή ψυχολογία και η ψυχολογική υπεροχή κάθε αθλητή και αθλήτριας σχετίζεται ακριβώς με αυτό τον έλεγχο όλων των ιδιαίτερων απαιτήσεων του αθλήματος, δηλαδή με την ψυχική ετοιμότητα και ανθεκτικότητα που καλείται να επιδείξει σε καθημερινή βάση.” (Θεοδωράκης & Χρόνη, 2002)

ΑΡΘΡΟ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θάλεια Παναγή
Associate Professor at UCLan Cyprus
ΜSc Αθλητική Ψυχολογία
ΜΑ Κλινική –Συμβουλευτική Ψυχολογία
Email: Clearmind.cy@gmail.com
Tel: +357 96272020

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 PAFIA-FC  ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ
 APOLLON-LADIES  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 CHAMPIONS  chrysomilia
 AC_Omonia  THOI
 Agia-Napa-Ladies-F.C  aeammochostou
 apollonlympion  WOMENS-FOOTBALL-NEWS

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 BLUERACOONFM  SOUNDCLOUD
 eradioGR  eradiocy