Δημήτρης Δημητρίου: «Ισχύς εν τη ενώσει, για το καλό του Παιδικού Ποδοσφαίρου» Αποκλειστική Συνέντευξη

Δημήτρης Δημητρίου: «Ισχύς εν τη ενώσει, για το καλό του Παιδικού Ποδοσφαίρου» Αποκλειστική Συνέντευξη

Είναι ιδιαίτερη τιμή μας να φιλοξενούμε σήμερα στην ιστοσελίδα μας μια συνέντευξη από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, Διευθυντής της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Champions The Soccer Academy μιλά για όλους και για όλα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συζήτηση η οποία θέτει εισηγήσεις αλλά και έντονους προβληματισμούς για το παιδικό ποδόσφαιρο του τόπου μας. Επίσης μας αναλύει την πορεία που χάραξε μαζί με τους συνεργάτες του μέσα στο χρόνο οδηγώντας την Ακαδημία σε μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις αλλά και καθιστώντας τους Champions ως μια μεγάλη δύναμη στο χώρο των Ακαδημιών εντός αλλά και εκτός Κύπρου. Ο κ. Δημητρίου έχει δημιουργήσει στον Ύψωνα μια ποδοσφαιρική όαση για τα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν ένα πλήρες πακέτο εκπαίδευσης με στόχο τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών, τη ψυχαγωγία τους, την εξέλιξη τους σε ενεργά και εκπαιδευμένα άτομα στην κοινωνία αλλά και την παράδοση ετοιμοπόλεμων ποδοσφαιριστών έτοιμων να διεκδικήσουν άξια και ικανά μια θέση στο ποδοσφαιρικό τους όνειρο. Ο κ. Δημητρίου αναφέρεται επίσης στα τεκταινόμενα του Κυπριακού ποδοσφαίρου και στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση με πολλούς αποδέκτες αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του Τεχνικού επιτελείου του Ατρόμητο στην Κύπρο.

-Κύριε Δημητρίου η CHAMPIONS The Soccer Academy συμπληρώνει 13 χρόνια δυναμικής παρουσίας στα δρώμενα του Κυπριακού ποδοσφαίρου και τον χώρο των Ακαδημιών. Μπορείτε να μας κάνετε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας σας; To 2003 κάναμε ένα νέο ξεκίνημα στη Λεμεσό φτιάχνοντας τη δική μας ακαδημία με στόχο την εκπαίδευση και ανάπτυξη των μικρών Κύπριων ποδοσφαιριστών στα δικά μας γήπεδα και εγκαταστάσεις. Καταφέραμε μέχρι σήμερα κατά την άποψη μου να δημιουργήσουμε ποδοσφαιριστές ικανούς να αγωνίζονται στα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα ανδρών και προπαντός αθλητές με σωστούς χαρακτήρες. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα αγωνίζονται στις πρώτες ομάδες της Κύπρου ενώ άλλοι έχουν ακολουθήσει το δικό τους δρόμο και είναι σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες. Όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε ιστορικές στιγμές όπως η κατάκτηση επαρχιακών και Παγκύπριων Πρωταθλημάτων και αντιπροσωπεύοντας επάξια την Κύπρο στο Εξωτερικό. Επίσης πολύ σημαντική ήταν για μας και η δημιουργία του γυναικείου τμήματος εκ των οποίων αθλήτριες δικές μας όπως για παράδειγμα η Χαρά Διονυσίου και η Ελένη Λουκαϊδου που αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες της Κύπρου. Οι CHAMPIONS με τη συμμετοχή τους σε διάφορα διεθνή τουρνουά και διοργανώσεις κατάφερε να κάνει το όνομα της γνωστό και να αποτελέσει έναν άξιο πρεσβευτή της Κύπρου στο εξωτερικό. Τον Αύγουστο του 2014 ήρθε και η συνεργασία με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΑΘΗΝΩΝ η οποία άνοιξε νέους ορίζοντες για τα παιδιά της Ακαδημίας μας.

-Η συνεργασία με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ απέφερε καρπούς και ήδη έχετε ένα δικό σας ποδοσφαιριστή στην Κ15 του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ. Πως ήρθατε σε συμφωνία με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ και τι δρόμους και προοπτικές άνοιξε η συνεργασία σας για τα παιδιά της Ακαδημίας; Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ κατατάσσεται μέσα στις πρώτες καλύτερες Σχολές Ποδοσφαίρου ανά το Πανελλήνιο καθώς είναι από τις λίγες που διαθέτουν δικό τους Αθλητικό Κέντρο το οποίο δύναται να φιλοξενήσει και να εκπαιδεύσει παιδιά εντός των εγκαταστάσεων του. Τα παιδιά που επιλέγονται τροφοδοτούν τις ομάδες Κ15, Κ17 και Κ20 οι οποίες αγωνίζονται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Η πρώτη επαφή με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ έγινε το 2011 μέσω του Κύπριου προπονητή της Μικτής Δωδεκανήσου κ. Θεόδωρου Θεοδώρου ο οποίος διέκρινε 2 ταλέντα μας την εποχή εκείνη ενημερώνοντας τον κ. Αποστόλου το Διευθυντή των Σχολών του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ. Τα παιδιά μάλιστα πήγαν για προπονήσεις στον ΑΤΡΟΜΗΤΟ με μεγάλη επιτυχία, οι γονείς τους όμως δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν αυτή τη μεγάλη αλλαγή η οποία συνεπάγεται τον αποχωρισμό από τα παιδιά τους χάριν του ποδοσφαίρου. Από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε και η συνεργασία με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ και μετά από την πρόταση του κ. Αποστόλου η Ακαδημία μας εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολών του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ. Εντασσόμενοι στο Δίκτυο έχουμε το πλεονέκτημα να απολαμβάνουμε την τεχνογνωσία, το πλάνο, τη μεθοδολογία και τους σύγχρονους τρόπους αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών που ακολουθείτε στον ΑΤΡΟΜΗΤΟ. Η συνεργασία με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά μας να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται από το τεχνικό επιτελείο του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ και τους άνοιξε ένα νέο δρόμο μέσω του οποίου μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε πολύ καλή ομάδα εκτός Κύπρου η οποία αγωνίζεται σε υψηλότερο και ποιο ανταγωνιστικό επίπεδο.

-Το επιτελείο του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ έρχεται στην Κύπρο με ηχηρά ονόματα όπως ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγελος Μπεκρής και ο Υπεύθυνος του Δικτύου κ. Τόλης Αποστόλου. Τι σημαίνει για σας αυτή η επίσκεψη και ποιος είναι ο στόχος της; Θα έχουμε τη χαρά να έχουμε για τρεις μέρες κοντά μας τον Καθηγητή ΤΕΦΑΑ Αθηνών κ. Ευάγγελο Μπεκρή και τον γιό του Βασίλη ο οποίος είναι γυμναστής, οι οποίοι θα περάσουν τα παιδιά της Ακαδημίας μας από εργομετρικά και στη συνέχεια θα εκπονηθεί το πρόγραμμα συνέχειας της τρέχουσας περιόδου αλλά και ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν. Ο κ. Μπεκρής είναι πολύ γνωστός καθώς από τα χέρια του έχουν περάσει πάρα πολλοί γυμναστές και προπονητές οι οποίοι φοίτησαν στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Μαζί με τον κ. Μπεκρή έρχεται και ο Διευθυντής των Σχολών Ποδοσφαίρου του Ατρόμητου κ. Απόστολος Αποστόλου και ο προπονητής της Κ17 του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ κ. Βασίλης Καλτσής. Σκοπός της επίσκεψης τους είναι η αξιολόγηση των παιδιών αλλά και η παρακολούθηση όσων είναι σε ηλικία όπου μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στις επίσημες ομάδες των Σχολών του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ.

-Το όνομα CHAMPIONS σημαίνει Πρωταθλητές. Είναι ο πρωταθλητισμός ο απώτερος στόχος των ομάδων της Ακαδημίας σας; Ασφαλώς ΟΧΙ. Στόχος μας είναι μέσα από μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση να περάσουμε στα παιδιά τις γνώσεις μας για το ποδόσφαιρο αλλά και να διαμορφώσουμε καλούς αθλητικούς χαρακτήρες, Το moto καλός μαθητής-καλός άνθρωπος-καλός ποδοσφαιριστής είναι για μας σαν «ευαγγέλιο». Σίγουρα μέσα από τη δουλειά που γίνεται κάποια παιδιά θα διακριθούν και σε υψηλότερο και ποιο ανταγωνιστικό επίπεδο και σε αυτό βοηθούν τα υψηλού επιπέδου προγράμματα εκπαίδευσης που καταρτίζουμε καθημερινά με τους συνεργάτες προπονητές της Ακαδημίας. Θα ήταν αδιανόητο να παραμελήσουμε τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών χάριν του πρωταθλητισμού και στο βωμό μιας εφήμερης κατάκτησης ενός πρωταθλήματος. Ο συνδυασμός εργατικότητας, πειθαρχίας και της διάπλασης σωστών χαρακτήρων έχει οδηγήσει την Ακαδημία μας σε μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις.

-Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου είδατε και ζήσατε πολλά μέσα στα γήπεδα. Είναι κύριε Δημητρίου ο κόσμος του παιδικού ποδοσφαίρου αγγελικά όμορφος και πλασμένος όπως τον φανταζόμαστε; Θεωρώ ότι όσοι ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο ενεργούν ως λειτουργοί προς αυτό. Όμως ως μικρή κοινωνία ακόμη και στο παιδικό ποδόσφαιρο έχουμε τους καλούς και τους κακούς, τους ειλικρινείς αλλά και τους ψεύτες, τους ανιδιοτελείς, τους παραμυθάδες και τους συμφεροντολόγους. Είναι στο χέρι μας εμείς που θεωρούμαστε από τους παλιούς που ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο γενικά για 10ετίες και ειδικά για πάρα πολλά χρόνια να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Να αφήσουμε κατά μέρος τις οποιεσδήποτε προσωπικές φιλοδοξίες, πάθη και εμπάθειες και να ξεκινήσουμε το διάλογο σε ότι αφορά το παιδικό ποδόσφαιρο (εκπαίδευση, εξέλιξη, ανέλιξη). Πρέπει να πάψουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στους γύρω μας και να εκφράζουμε αόριστες και στοχοποιημένες απόψεις μέσα στα πλαίσια ενός αθέμιτου και παράλογου ανταγωνισμού. Τέλος πρέπει να καταλάβουμε ότι στο ποδόσφαιρο όποιος είναι «καλύτερος», είναι γιατί δούλεψε, μόχθησε, εκπαιδεύτηκε και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Άρα και μείς για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να ακολουθούμε στο σωστό δρόμο και όχι το δρόμο της λάσπης και της κακίας. Η πορεία μέσα από ένα δύσκολο δρόμο οδηγεί στην καταξίωση και σεβόμενοι ο ένας τον άλλο και με ειλικρινείς διαθέσεις μπορούμε όλοι ενωμένοι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

-Ο γιος σας Αρσένιος είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα του Κυπριακού ποδοσφαίρου και το αποδεικνύει με τη συμμετοχή του στην Εθνική και στην Κ15 του Ατρόμητου. Ποια είναι η πορεία του και ποιες συμβουλές θα θέλατε να δώσετε σε αυτόν πρώτα ως προπονητής και μετά ως πατέρας; Κοιτάξετε να δείτε, δε θα μιλήσω μόνο για τον Αρσένιο αλλά γενικά για όλα τα παιδιά τα οποία ονειρεύονται μια μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα αναγκαζόμενοι να φύγουν καμιά από τις οικογένειες τους σε μια μικρή και τρυφερή ηλικία. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μια οικογένεια και περισσότερο για τον μικρό ποδοσφαιριστή ο οποίος από την ηλικία των 14 παίρνει τη ζωή στα χέρια και στα πόδια του ανεξαρτητοποιημένο από το περιβάλλον της οικογένειας. Αυτά τα παιδιά πρέπει να επιδιώκουν τον συνδιασμό της πολύπλευρης εκπαίδευσης η οποία περιλαμβάνει εκτός από την ποδοσφαιρική του εκπαίδευση την εκπαίδευση του στο σχολείο. Εμείς στον ΑΤΡΟΜΗΤ Ο βρήκαμε τις καλύτερες συνθήκες όμως δεν παύει η απόσταση να αποτελεί ένα μεγάλο «πρόβλημα». Φεύγοντας μακριά από την οικογένεια του ένα παιδί για να ακολουθήσει το ποδοσφαιρικό του όνειρο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι συνειδητοποιημένο και υπεύθυνο από μικρή ηλικία. Η συνμβουλή που θα έδινα σε αυτά τα παιδιά είναι να έχουν υπομονή, να μην απογοητεύονται και να μη σταματήσουν ποτέ να δουλεύουν με τον απαραίτητο ζήλο και εργατικότητα. Ένας μέτριος εργατικός ποδοσφαιριστής παίρνει πολλές περισσότερες ευκαιρίες από έναν τεμπέλη παικταρά. Τέλος σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραμελούν τη σχολική τους επίδοση αφοσιωμένοι μόνο στο ποδόσφαιρο. Είναι αρκετά τα παραδείγματα άλλωστε μεγάλων ποδοσφαιριστών οι οποίοι έγιναν καλοί επιστήμονες και άξιοι πολίτες στην κοινωνία.

-Ποια είναι τα σημεία κλειδιά για ένα προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών; Ο προπονητής πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα να εκπαιδεύσει ένα μεγάλο αριθμό παιδιών μεταδίδοντας το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη προς όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Ένας καλός προπονητής θα πρέπει να διαθέτει:
-Αγάπη για τα παιδιά και το ποδόσφαιρο
-Ήθος, Τιμιότητα, Απλότητα
-Ευρηματικότητα, ενεργητικότητα, διορατικότητα και ειλικρίνεια

-Τι πιστεύεται ότι πρέπει να αλλάξει στο Κυπριακό ποδόσφαιρο ώστε τα παιδιά να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο; Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Διεθνές Δίκαιο δίνει το δικαίωμα σε εργατικό δυναμικό από όλη την Ευρώπη να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως για παράδειγμα οι ξένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίζονται στο Κυπριακό Πρωτάθλημα. Εμείς πρέπει να συμβαδίσουμε με τα δεδομένα της εποχής και να αναζητήσουμε την πρόοδο και την εξέλιξη μέσω αυτής της οδού. Πως και με ποιο τρόπο; Αυτό μπορεί να γίνει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Τα σωματεία πρέπει επιτέλους να επενδύσουν στις Ακαδημίες τους ξεκινώντας από τα έργα υποδομών, τους χώρους άθλησης των αθλητών και με την εργοδότηση καθαρά επαγγελματιών και άρτια επιστημονικά καταρτισμένων προπονητών με οποιοδήποτε κόστος. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα πρέπει να αναδεικνύονται ποδοσφαιριστές ικανοί όσο και οι ξένοι που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα μας. Πρέπει οπωσδήποτε να τεθούν χρονοδιαγράμματα τα οποία θα δώσουν μελλοντικά στα παιδιά ισάξιες ευκαιρίες με τους ξένους ποδοσφαιριστές. Θα ήθελα να χαιρετήσω την προσπάθεια που γίνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τα τελευταία 2 χρόνια με τη δημιουργία των προεθνικών ομάδων Κ14. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο, αφού αυτό φέτος γίνεται σε επίπεδο επαρχιών είναι εφικτή η ανεύρεση ταλέντων στην ηλικία των 13 ετών. Αυτά τα παιδιά θα έχουν τα εφόδια και την περαιτέρω εξέλιξη τους και περισσότερες δυνατότητες για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για το μέλλον.

-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στα παιδιά και τους γονείς της Ακαδημίας σας επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 13 χρόνων ζωής; Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους γονείς της Ακαδημίας μας οι οποίοι εμπιστεύονται τα παιδιά τους σ’ εμάς ώστε να τους διδάξουμε τα μυστικά του ποδοσφαίρου αλλά και να τα γαλουχήσουμε με τα σωστά ιδανικά ενός σωστού, ικανού και χρήσιμου μέλους της κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και εργατικότητα και με την ίδια αγάπη προς όλα τα παιδιά της Ακαδημίας. Στα παιδιά θα έστελνα το μήνυμα να επιδιώξουν ώστε να είναι το ίδιο καλοί τόσο στο σχολείο όσο και στην προπόνηση. Είναι σημαντικό για μας στο πρόσωπο κάθε ποδοσφαιριστή να διακρίνουμε το συνδυασμό καλού μαθητή και καλού ποδοσφαιριστή. Πρέπει να καταλάβουν ότι σε αυτή την ηλικία η κύρια τους προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση και το σχολείο.

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 CHAMPIONS  THOI
 BARCELONA-F.A.-WOMEN  PAFIA-FC
 ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ  AC_Omonia
 chrysomilia  APOLLON-LADIES
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  Agia-Napa-Ladies-F.C
 aeammochostou  apollonlympion

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 SOUNDCLOUD  eradiocy
 eradioGR  BLUERACOONFM