“Παράγοντες που επηρεάζουν στην πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών” Άρθρο: Γιάννης Καραολής

“Παράγοντες που επηρεάζουν στην πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών” Άρθρο: Γιάννης Καραολής

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμό των ατόμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Η μαζική αυτή συμμετοχή έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των αθλητικών τραυματισμών. Σύμφωνα με επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα στον τομέα της πρόληψης και της αποκατάστασης των αθλητικών τραυματισμών αν είχε διατεθεί ο μισός χρόνος για την πρόληψη, από εκείνο που διατίθεται για την αποκατάσταση, οι τραυματισμοί στα σπορ θα είχαν μειωθεί σημαντικά. Μερικοί παράγοντες που βρέθηκαν να συσχετίζονται με τους αθλητικού τραυματισμούς είναι οι: ιατρικές εξετάσεις, το περιβάλλον, ο εξοπλισμός , η φυσική κατάσταση, οι κανονισμοί, η διάθεση και συμπεριφορά του αθλητή, η σχέση αθλητή και προπονητή, τα παπούτσια, η διατροφή, οι ψυχολογικοί λόγοι, η προετοιμασία πριν την αγωνιστική περίοδο και οι αγωνιστικές επιφάνειες.

Οι πιο βασικοί όμως παράγοντες που, αν τηρηθούν από τον γυμναστή – προπονητή, θα βοηθήσουν σημαντικά τον αθλητή στην πρόληψη, είναι η φυσική κατάσταση, η προθέρμανση, η αποθεραπεία ,ο εξοπλισμός, η ευκαμψία και οι διατάσεις. Ένας αθλητής με καλή φυσική κατάσταση είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς σε σχέση με έναν αθλητή με κακή φυσική κατάσταση. Κάθε γυμναστής – προπονητής σε όλες τις προπονητικές του μονάδες πέραν από την βελτίωση της τεχνικής πρέπει να περιλαμβάνει και ασκήσεις βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Το πρόγραμμα προπόνησης πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις για ανάπτυξη της δύναμης, της, της αντοχής, της ταχύτητας και τη ευκαμψίας.

Η προθέρμανση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης ή του αγώνα και πραγματοποιείται προκειμένου ο αθλητής να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχολογικά ώστε νε δεχτεί μια επιβάρυνση. Η ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην προθέρμανση σκοπό έχουν να αυξήσουν την ενεργητική κίνηση και την θερμοκρασία του σώματος προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επίσης σημαντικό είναι να γίνονται μιμητικές κινήσεις προσομοιωμένες στην δραστηριότητα που θα ακολουθηθεί. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνηση πρέπει στο τέλος να περιλαμβάνει την προθέρμανση. Η αποθεραπεία επιτρέπει στην αναπνοή και στην κυκλοφορία του σώματος να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα όπως επίσης και την απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος (μεταβολικό παράγωγο) από τους μυς. Ένας εύκαμπτος αθλητής μπορεί να προλάβει ένα αθλητικό τραυματισμό καθώς η ευκαμψία συντονίζει το μυοσκελετικό σύστημα, βελτιώνει την τροχιά τη κίνησης μιας άρθρωσης και προσαρμόζει τους μυς, τους τένοντες και τα οστά στις απαιτήσεις του αθλήματος.

Τέλος η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού του αθλητή. Ο βασικό εξοπλισμός που απαιτείται στα περισσότερα σπορ είναι το αθλητικό παπούτσι. Κατά την διάρκεια των πλείστων αθλητικών δραστηριοτήτων η ποδοκνημική άρθρωση δέχεται επιβάρυνση ίση με 3-4 φορές του βάρους του σώματος. Αυτή η πίεση πρέπει να απορροφηθεί από τα παπούτσια που φοράει ο αθλητής. Συνοψίζοντας όλα τα πιο πάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι αθλητικοί τραυματισμοί μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφθεχθούν φτάνει να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις τόσο από του γυμναστές – προπονητές όσο και από τον ίδιο τον αθλητή.


ΑΡΘΡΟ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Γιάννης Καραολής Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Μεταπτυχιακό στην Πρόληψη – Παρέμβαση – Αποκατάσταση.
Προπονητής Σχολών Ποδοσφαίρου «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ» Δίκτυο Πάφου

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 AC_Omonia  CHAMPIONS
 BARCELONA-F.A.-WOMEN  PAFIA-FC
 THOI  ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ
 APOLLON-LADIES  chrysomilia
 Agia-Napa-Ladies-F.C  aeammochostou
 apollonlympion  WOMENS-FOOTBALL-NEWS

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 SOUNDCLOUD  BLUERACOONFM
 eradioGR  eradiocy