Χαράλαμπος Παναγίδης: «Κίνητρο για το παιδί είναι το παιχνίδι και η αγάπη για το ποδόσφαιρο» Αποκλειστική Συνέντευξη

Χαράλαμπος Παναγίδης: «Κίνητρο για το παιδί είναι το παιχνίδι και η αγάπη για το ποδόσφαιρο» Αποκλειστική Συνέντευξη

Τον προπονητή της Σχολής Ποδοσφαίρου ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Γερμασόγειας, Χαράλαμπο Παναγίδη συνάντησε το πρώτο site ακαδημιών της Κύπρου σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνέντευξη. Ο Χαράλαμπος Παναγίδης, παλιός ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά και αποτελεί το πρότυπο τους καθώς τους εμφυτεύει καθημερινά ποδοσφαιρικές γνώσεις αλλά και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Αθλητισμός. Το cyprusacademies.com συνομίλησε με το Χαράλαμπο Παναγίδη για το προφίλ του προπονητή και τις δυσκολίες του επαγγέλματος, τη φιλοσοφία και τις αρχές της εκπαίδευσης στους μικρούς ποδοσφαιριστές, για το Κυπριακό ποδόσφαιρο και το όνειρο των παιδιών να παίξουν σε μια μεγάλη ομάδα αλλά και για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη Σχολή του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ στη Γερμασόγεια. Ομαδικότητα, πειθαρχία και διαρκής προσπάθεια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το «κίνητρο του κάθε παιδιού είναι το παιχνίδι» όπως μας αναφέρει «και σαν παιχνίδι το παιδί πρέπει να μάθει το ποδόσφαιρο και να το αγαπήσει».

Χαράλαμπε, ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας για έναν προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών; Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να παραθέσω κάποιες θέσεις και απόψεις. Πρώτο και σημαντικό για έναν προπονητή είναι να αγαπά με πάθος αυτό που κάνει, να έχει υπομονή και επιμονή και οπωσδήποτε καλή επικοινωνία με τα παιδιά. Ο προπονητής πρέπει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και να αλληλεπιδρά θετικά μαζί τους. Επίσης ένας προπονητής πρέπει να είναι καλά οργανωμένος και το σημαντικότερο από όλα είναι μετά το πέρας της προπόνησης να βλέπει μόνο χαμογελαστά πρόσωπα να φεύγουν από το γήπεδο.

Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθείτε στην ακαδημία του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ; Στις Σχολές του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ έχουμε ως στόχο να υιοθετήσουμε ομαδικό πνεύμα και να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι το ΕΜΕΙΣ υπερέχει του ΕΓΩ. Μέσω της μεθοδολογίας που ακολουθείται θέλουμε να καλλιεργήσουμε την προσωπικότητα του κάθε παιδιού αποκτώντας τη δική του ποδοσφαιρική «ταυτότητα». Το κάθε παιδί πρέπει να νιώσει μέλος της οικογένειας μας κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας και κάνοντας το να νιώθει ότι αθλείται σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον. Επίσης πέρα από την ποδοσφαιρική του εκπαίδευση θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν να αγωνίζονται με αθλητοπρέπεια και με σεβασμό για τον κάθε «αντίπαλο».

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός παιδιού; Η ψυχολογία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας τόσο πριν το παιχνίδι όσο κατά τη διάρκεια του και μετά. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον προπονητή του αλλά και με το οικογενειακό του περιβάλλον. Πολλές φορές η πίεση που ασκούν οι γονείς στα παιδιά τους οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Θέλουμε και οι γονείς να καταλάβουν ότι κίνητρο για το παιδί είναι το παιχνίδι και σαν παιχνίδι το παιδί πρέπει να μάθει το ποδόσφαιρο και να το αγαπήσει. Επίσης είναι σημαντική η επικοινωνία προπονητή και παιδιού. Το παιδί βλέπει στον προπονητή του το δάσκαλο και τον ηγέτη μαζί γι αυτό ο προπονητής είναι ο άνθρωπος που θα τον εμψυχώσει στην προπόνηση και στον αγώνα και θα πρέπει να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και τη συμπεριφορά του. Τέλος η κούραση και η πίεση που νιώθει ένα παιδί από ένα φορτωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, φροντιστηρίων και μαθημάτων πιστεύω ότι είναι άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση του.

Τι μέλλον πιστεύεις πως έχουν οι σημερινοί μικροί ποδοσφαιριστές της Κύπρου; Δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε όχι με τον τρόπο που δουλεύουν οι ομάδες κυρίως της 1ης Κατηγορίας και ειδικά οι μεγάλες που ψάχνουν τη διάκριση και στην Ευρώπη, έχουν μειώσει τις ευκαιρίες για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Η παρουσία πολλών ξένων ποδοσφαιριστών στο Πρωτάθλημα μας, καθιστά δύσκολο για ένα παιδί να ονειρεύεται ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό αύριο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει τα παιδιά να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Θα πρέπει διαρκώς να δουλεύουν σκληρά για να πετύχουν το στόχο τους. Πιστεύω πως και με τόσους σκαουτερς είναι πλέον ποιο εύκολο για ένα ταλέντο σήμερα να διακριθεί και να δοκιμαστεί σε κάποια ομάδα. Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα νεαρών Κύπριων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε ξένα μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και όπου διαπρέπουν.

Ποιός θεωρείς ότι πρέπει να είναι ο στόχος της προπόνησης στις παιδικές ηλικίες; Σαν προπονητής πιστεύω πως σημαντικότερος στόχος είναι αρχικά να εξασφαλίσω για τα παιδιά ένα ευχάριστο περιβάλλον έτσι ώστε τα παιδιά να έρχονται χαμογελαστά και με όρεξη στην προπόνηση. Από κει και πέρα στο εκπαιδευτικό κομμάτι πρέπει μεθοδικά και προγραμματισμένα να ανεβάζεις σιγά σιγά τον πήχη και το επίπεδο της προπόνησης, σύμφωνα πάντα με το αναπτυξιακό επίπεδο και την ηλικία των παιδιών. Η επανάληψη είναι η αρχή της μάθησης σε αυτές τις ηλικίες γι’ αυτό και ο προπονητής θα πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή δείχνοντας και ξαναδείχνοντας τις ασκήσεις έτσι ώστε να οδηγήσει την προπόνηση στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια προχωράς ένα βήμα κάθε φορά χωρίς να βιάζεσαι να ανέβεις τα σκαλοπάτια. Ότι αποκτάται αργά έχει διάρκεια ενώ ότι αποκτάται γρήγορα χάνεται γρήγορα.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή το έργο της εκπαίδευσης των μικρών ποδοσφαιριστών; Σίγουρα η Προπονητική δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα. Ο προπονητής πέρα από το κομμάτι της εκμάθησης που προσφέρει στα παιδιά πρέπει να είναι σωστός παιδαγωγός, να δίνει το σωστό παράδειγμα με τη συμπεριφορά του και την να επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Επίσης πρέπει να ενθαρρύνει τη φαντασία και την αυτενέργεια χωρίς να περιορίζεις τις ικανότητες του και τη διάθεση του για δημιουργία. Επίσης άλλο ένα δύσκολο στο επάγγελμα του προπονητή είναι ο σωστός καταμερισμός του χρόνου συμμετοχής στα παιχνίδια. Όλα τα παιδιά είτε πρόκειται για ταλέντα είτε όχι θα πρέπει να μοιράζονται τον ίδιο χρόνο συμμετοχής.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αυριανούς αστέρες του ποδοσφαίρου; Να αγαπούν με πάθος το ποδόσφαιρο. Στη ζωή αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις δε μπορείς να πετύχεις πολλά. Να έχουν το κεφάλι σκυμμένο, να είναι ταπεινοί και προσγειωμένη και μια μόνο λέξη να κυριαρχεί στο μυαλό τους: Δουλειά και μόνο δουλειά! Ταλέντο δεν είναι ο μεγάλος παικταράς που ξεχωρίζει με τις ικανότητες του μόνο αλλά αυτός που διαρκώς προσπαθεί, είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και βέβαια δε χάνει ποτέ αδικαιολόγητα την προπόνηση. Επίσης πρέπει οι μικροί ποδοσφαιριστές να αποδέχονται την ήττα όπως και την επιτυχία γιατί και η ήττα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού.

Ποια συμβουλή θα έδινες στους συνάδελφους προπονητές αλλά και σε όσους ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο; Η συμβουλή μου προς όλους τους συναδέλφους και όσους ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο είναι να θέτουν στόχους για τα παιδιά τους, να συγχωρούν τα λάθη και τις αποτυχίες τους και να επικροτούν κάθε τους επιτυχία ή προσπάθεια. Επίσης πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με παιδιά να λάβουν το εξής σημαντικό μήνυμα: Το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι που τους δίνει τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους! Κλείνοντας σας παραθέτω το αρχαίο ρητό «Γηράσκω αει διδασκόμενος». Η εκπαίδευση των παιδιών είναι μια διαδικασία η ο οποία απαιτεί διαρκή μάθηση και επιμόρφωση. Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την όμορφη αυτή συνέντευξη και να συγχαρώ την ιστοσελίδα σας για πολύ καλή δουλειά που κάνετε και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλετε καθημερινά τις προσπάθειες των μικρών ποδοσφαιριστών.

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ  AC_Omonia
 THOI  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 PAFIA-FC  chrysomilia
 APOLLON-LADIES  CHAMPIONS
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  apollonlympion
 Agia-Napa-Ladies-F.C  aeammochostou

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 eradioGR  eradiocy
 SOUNDCLOUD  BLUERACOONFM