Categorized | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάριος Χριστοδούλου: «Χρέος μας να παραδώσουμε στους αυριανούς ποδοσφαιριστές ένα κόσμο με ευκαιρίες, αξίες και ιδανικά»! Αποκλειστική Συνέντευξη

Μάριος Χριστοδούλου: «Χρέος μας να παραδώσουμε στους αυριανούς ποδοσφαιριστές ένα κόσμο με ευκαιρίες, αξίες και ιδανικά»! Αποκλειστική Συνέντευξη

Είναι μεγάλη η χαρά μας να φιλοξενούμε στις σελίδες του cyprusacademies.com τη συνέντευξη ενός ανθρώπου του οποίου το όνομα έχει χαραχτεί με χρυσά γράμματα στη βίβλο της ιστορίας του Κυπριακού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μάριος Χριστοδούλου, ένας αθλητής σύμβολο για το ήθος του αλλά και το ταλέντο του αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στην ΑΕΛ, στον ΗΡΑΚΛΗ και τον ΑΡΗ Θεσσαλονίκης, τον ΑΚΡΑΤΗΤΟ, τη ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, τον ΕΡΜΗ Αραδίππου, την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, την ΠΕΓΕΙΑ, το ΝΙΚΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΡΗΜΗΣ και την ΑΕΖ όπου συμμετείχε ως προπονητής και ποδοσφαιριστής μαζί. Τίμησε τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου αγωνιζόμενος σε όλα τα αγωνιστικά κλιμάκια μέχρι την Εθνική Ανδρών στην οποία είχε 50 συμμετοχές, αγωνίστηκε στην Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα, ενώ σήμερα συνεχίζει να αγωνίζεται χάριν της μεγάλης του αγάπης στο ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Λεμεσού με την ομάδα Δήμων Λεμεσού η οποία πήρε φέτος και το Πρωτάθλημα. Εδώ και λίγα χρόνια μάλιστα μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του και τα μυστικά του ποδοσφαίρου σε 200 και πλέον παιδιά τα οποία αγωνίζονται στην Ακαδημία ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Για την πλούσια καριέρα του, τον ταλαντούχο γιό του Άκη, για την Ακαδημία και για όσα αφορούν το παιδικό ποδόσφαιρο ο Μάριος Χριστοδούλου μας έδωσε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης και μας μιλά για όλους και για όλα. Η συνέντευξη δόθηκε στο γραφικό λιμανάκι της Μαρίνας της Λεμεσού.

Μάριε, πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο από τότε μέχρι σήμερα; Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Πλέον η προπόνηση γίνεται σε πιο επαγγελματικά πρότυπα και το ποδόσφαιρο είναι πιο γρήγορο και ποιο συναρπαστικό. Έχουν αλλάξει οι προπονητικές μέθοδοι αλλά και τα συστήματα του ποδοσφαίρου σε τέτοιο βαθμό που το ποδόσφαιρο έχει γίνει πλέον πολύ ανταγωνιστικό. Βέβαια ευχή μου είναι οι αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν και να βελτιώσουν και στη χώρα μας το θέαμα και να μη συμβαίνουν όλα αυτά τα άσχημα τα οποία κρατάνε τον κόσμο μακριά από τα γήπεδα. Το γήπεδο είναι χώρος θεάματος και δικαίωμα έχει να συμμετέχει η κάθε οικογένεια με τα παιδιά της μέσα σε ένα χώρο απόλυτα ασφαλή.

Ποια είναι η στιγμή στην καριέρα σου που έχει χαραχτεί έντονα και νοσταλγείς πιο πολύ; Το ποδόσφαιρο μου χάρισε πάρα πολλές όμορφες στιγμές. Αυτό όμως που δε θα ξεχάσω είναι το παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου Ισπανία την οποία κερδίσαμε με την Εθνική Κύπρου με 3-2. Το επίτευγμα της εποχής εκείνης ήταν τεράστιο για τη μικρή μας Κύπρο απέναντι στα μεγαθήρια της Ισπανίας και μάλιστα σε έναν αγώνα στον οποίο ήμασταν καλύτεροι καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα όπου βρεθήκαμε να προηγούμαστε και με 3-1. Από εκεί προέκυψαν προτάσεις για μεταγραφή από τη Βαλένθια και τη Ρεάλ Μπέτις, είχα όμως συμβόλαιο με τον ΗΡΑΚΛΗ Θεσσαλονίκης το οποίο τίμησα δεόντως.

Μάριε η Ακαδημία σου έχει αγαπηθεί πολύ και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή πέραν των 200 παιδιών στις προπονήσεις της Ακαδημίας. Πως φτιάχτηκε το εργοστάσιο ταλέντων του Μάριου Χριστοδούλου; Η Ακαδημία Μάριος Χριστοδούλου μετρά επτά χρόνια ζωής και δημιουργήθηκε με σκοπό να μεταφέρω τα μυστικά του ποδοσφαίρου στα μικρά παιδιά και για να αναδείξω αξιόλογα ταλέντα και ικανούς ποδοσφαιριστές. Η Κύπρος έχει πραγματικά πάρα πολλά ταλέντα τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται ή χάνονται κυρίως μετά τα 17. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και σημαίνει ότι κάτι δεν πάει σωστά με ευθύνη όλων όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στον τόπο μας.  Η Ακαδημία μας δίνει βαρύτητα στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, την εκπαίδευση του αλλά και την εναρμόνιση του με τα ιδανικά και τις αξίες του Αθλητισμού. Παράλληλα δίνουμε ευκαιρίες στα ταλέντα να δοκιμαστούν και σε διάφορες ομάδες όπως πρόσφατα κατά την επίσκεψη μας στον ΠΑΟΚ και πιο παλιά στον ΗΡΑΚΛΗ και άλλες ομάδες από τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ακαδημίας Μάριος Χριστοδούλου; Στόχοι της Ακαδημίας μας είναι να μάθουν τα παιδιά σωστό ποδόσφαιρο και να γίνουν πολύ καλοί χαρακτήρες. Αυτό επέρχεται μέσα από μια υγιή διαδικασία η οποία διδάσκει στα παιδιά πειθαρχία και σεβασμό προς τους προπονητές, τους συναθλητές τους και το ίδιο το ποδόσφαιρο. Κύριος στόχος είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση και σε αυτό δε χωρούν ακρότητες και φανατισμός. Εμπλουτίζουμε συνεχώς το περιεχόμενο των προπονήσεων έτσι ώστε το ενδιαφέρον τους να μένει ζωντανό και να αναπτερώνεται. Ακολουθούμε σύγχρονη μεθοδολογία και μέσα από αυτή πέρα από αθλητοπρεπείς χαρακτήρες θέλουμε να αναδείξουμε και ταλέντα ικανά να ανταποκριθούν στις συνθήκες της σημερινής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας.

Μάριε απ ότι γνωρίζουμε ο γιός σου Άκης ακολουθεί με επιτυχία τα βήματα σου. Πες μας λίγα λόγια γι αυτό και τι θα τον συμβούλευες σαν προπονητής αλλά και σαν πατέρας. O Άκης είναι πάρα πολύ καλός και αξιόλογος ποδοσφαιριστής. Είναι γεννημένος το 1997 απόφοιτος του PASCAL και μέχρι πρόσφατα αγωνιζόταν με επαγγελματικό συμβόλαιο στην Αγγλική Torquay United F.C. ενώ παράλληλα σπούδαζε Business Sports Management. Ο Άκης έχει και δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου και με βοηθά αρκετά στην Ακαδημία. Έχω να του πω μόνο να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, να προσπαθεί διαρκώς χωρίς να τα παρατάει και με το κεφάλι σκυμμένο να δίνει καθημερινά σε κάθε προπόνηση το 100% των δυνατοτήτων του. Αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω στον γιο μου αλλά και σε όλους τους μικρούς ποδοσφαιριστές. Αν θέλουμε να ανταγωνιζόμαστε επάξια τους ξένους ποδοσφαιριστές θα πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά και εργατικά. Όποιος θέλει να προχωρήσει σίγουρα θα πρέπει να αφιερώνει και επιπλέον χρόνο από την προπόνηση του για να πετύχει τους στόχους του.

Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας για ένα προπονητή; Ένας προπονητής πρέπει να γνωρίζει πώς να μεταδίδει σωστά τις πληροφορίες προς τα παιδιά και με τρόπο απλό και κατανοητό. Ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες θα πρέπει να κερδίσεις από τα παιδιά την πειθαρχία και τον σεβασμό και να τα οδηγήσεις σε μια διαδικασία μάθησης η οποία απαιτεί από τον μικρό ποδοσφαιριστή αυτοσυγκέντρωση και πλήρη προσοχή σε αυτό που κάνει. Ο προπονητής πρέπει διαρκώς να διατηρεί το ενδιαφέρον των παιδιών ζωντανό, να δίνει χρόνο συμμετοχής σε όλους και το ποιο σημαντικό είναι στο τέλος της ημέρας οι μικροί να φεύγουν από το γήπεδο χαμογελαστοί και ευχαριστημένοι από την προσπάθεια τους.

Ποιες πιστεύεις πως πρέπει να είναι οι βασικές αρχές στο παιδικό ποδόσφαιρο και τι πρέπει να γίνει προς την ανάπτυξη του; Κατ αρχήν δεν πρέπει να μεταφέρουμε σε καμία περίπτωση πίεση ή άγχος στα μικρά παιδιά κάτι που μπορεί να προκληθεί από βαθμολογικές σκοπιμότητες και την επιδίωξη της νίκης ή της διάκρισης. Η ύπαρξη βαθμολογιών στα παιδικά πρωταθλήματα είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα και σύντομα όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να διορθώσουν αυτό  το μεγάλο λάθος. Επίσης οι γονείς δεν πρέπει να επηρεάζουν την προπονητική διαδικασία αφήνοντας τους προπονητές να κάνουν τη δουλειά τους και φυσικά δε θα πρέπει να καθοδηγούν το παιδί τους μέσα στο παιχνίδι. Η εξωτερική παρέμβαση των γονέων πολλές φορές δεν αφήνει το παιδί να ευχαριστηθεί το παιχνίδι ενώ παράλληλα τους μεταφέρει αδικαιολόγητη πίεση. Ακόμη το ποδόσφαιρο για να πάει μπροστά χρειάζεται εκσυγχρονισμό τόσο στην προπονητική μεθοδολογία που ακολουθείτε από τις Ακαδημίες όσο και στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Η λειτουργία επίσης Αθλητικών Σχολείων, κάτι που ήδη έχει κάνει το PASCAL και του αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό, είναι ένας θεσμός ο οποίος είναι απαραίτητος στο νησί μας και βοηθά στην ανάπτυξη του επιπέδου και της ποιότητας του αθλητισμού μας.

Μάριε θα θέλαμε για το τέλος να μας πεις λίγα λόγια για το έργο του ΠΑ.Σ.Π. (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών) του οποίου είσαι αντιπρόεδρος. Η συμβολή του ΠΑ.Σ.Π. είναι τεράστια προς τον Κύπριο ποδοσφαιριστή και ειδικά προς τα παιδιά. Στηρίζει με τη δράση όχι μόνο την Κ.Ο.Π. αλλά και πολλές διοργανώσεις που έχουν ως επίκεντρο την εκπαίδευση των μικρών ποδοσφαιριστών και την εναρμόνιση τους με τα ιδανικά του fair play. Δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημαντικότητα της δράσης του ΠΑ.Σ.Π. ο οποίος μάλιστα διεξάγει ολόχρονα ημερίδες στα σχολεία της Κύπρου σε μια εκστρατεία πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας. Τα ωφελήματα για ένα μικρό ποδοσφαιριστή που θα γίνει μέλος στον ΠΑ.Σ.Π. είναι πολλά. Με τη Junior Card ο ΠΑ.Σ.Π. έχει δώσει στα παιδιά ένα τεράστιο κατάλογο με εκπτώσεις σε όλη την Κύπρο ενώ εντάσσει πολλούς αθλητές σε προγράμματα αξιολόγησης σε συνεργασία με Πανεπιστήμια παραχωρώντας τους πολύτιμες Υποτροφίες. Επίσης προσφέρει στα παιδιά διαρκή δράση και ψυχαγωγία μέσω των δραστηριοτήτων του όπως το Παγκύπριο Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου στην Άμμο που θα γίνει για πρώτη φορά φέτος και τα πρωταθλήματα fair play του Cyprus Academies τα οποία θα διεξάγονται πλέον υπό την αιγίδα του ΠΑ.Σ.Π. Εμείς σαν Ακαδημία στηρίζουμε το έργο του ΠΑ.Σ.Π. και είναι μεγάλη μας τιμή να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους Κύπριους ποδοσφαιριστές ως αντιπρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.; Καλώ όλους να στηρίξουν το ΠΑ.Σ.Π. ο οποίος είναι ίσως ο μόνος υγιής οργανισμός στη χώρα μας ο οποίος αγωνίζεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους βελτιώνοντας το ποδόσφαιρο του τόπου μας και παρέχοντας πλήρη στήριξη στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Σαν αντιπρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. έχω να πω ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για την πρόοδο του Κυπριακού Ποδοσφαίρου έτσι ώστε να παραδώσουμε στους αυριανούς ποδοσφαιριστές ένα ποδοσφαιρικό κόσμο με ευκαιρίες, αξίες και ιδανικά. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως στόχος μας είναι όλο και περισσότεροι Κύπριοι ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα μας κι’ αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι ίδιοι πάρουν πολλά παιχνίδια και ευκαιρίες στα πόδια τους. Η συμμετοχή όλο και περισσοτέρων Κυπρίων θα έκανε και τη δουλειά του Ομοσπονδιακού μας τεχνικού πιο εύκολη αφού θα είχε περισσότερες επιλογές ποδοσφαιριστών και μια αξιόμαχη ανταγωνιστική Εθνική ομάδα.

 

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 APOLLON-LADIES  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 AC_Omonia  CHAMPIONS
 PAFIA-FC  chrysomilia
 ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ  THOI
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  apollonlympion
 aeammochostou  Agia-Napa-Ladies-F.C

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 BLUERACOONFM  SOUNDCLOUD
 eradiocy  eradioGR