Categorized | ΑΡΘΡΑ

Tο πολυτιμότερο δώρο ενός προπονητή προς τα παιδιά του!

Tο πολυτιμότερο δώρο ενός προπονητή προς τα παιδιά του!

Το ποδόσφαιρο είναι ένα όμορφο παιχνίδι γεμάτο πάθος και συγκινήσεις, ένταση, αγωνία και ανάμικτα συναισθήματα. Είναι ένας κόσμος όπου πέρα από τις φυσικές σου δυνάμεις πρέπει να ανταπεξέλθεις και ψυχολογικά! Όταν είσαι μέλος μιας ομάδας θέλεις να προσφέρεις τον καλύτερο σου εαυτό για το καλό της δικής σου ποδοσφαιρικής οικογένειας. Με βάση λοιπόν την εκπαιδευτική διαδικασία η συμμετοχή στον αγώνα είναι ένα δώρο το οποίο πρέπει να μοιράζεται ισάξια στους μικρούς επίδοξους αστέρες του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν Ακαδημίες οι οποίες μαθαίνουν από πολύ νωρίς τα παιδιά να μην αγωνίζονται για το αποτέλεσμα και μπράβο τους. Όλα τα παιδιά συμμετέχουν σε αγώνες και πολλές φορές χωρισμένα σε διάφορες δυναμικότητες αλλά το σημαντικό είναι ότι τα Σάββατο όλα τα παιδιά μοιράζονται το πολύτιμο δώρο της συμμετοχής.

Υπάρχουν και οι Ακαδημίες όμως που δηλώνουν μια τάση προς τον Πρωταθλητισμό! Οι «καλοί» παίζουν περισσότερο, οι λιγότερο καλοί μπορεί να μην κληθούν καν για παιχνίδι και κάποιοι «ζεσταίνουν» μόνιμα τον πάγκο. Το ποιο σημαντικό όμως έγκλημα συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Η ομάδα πάει καλά, παίζει και ντέρμπυ! Ποιος από΄ όλους θα παίξει;

Συνήθως σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και διοργανώσεις οι Ακαδημίες κάνουν διαχείριση του ρόστερ τους για μια αξιοπρεπή παρουσία. Η πίεση του αποτελέσματος όμως ένεκα της ύπαρξης βαθμολογίας η οποία δημιουργεί και αυξημένη σημαντικότητα σε ένα αγώνα, παρασύρει κάποτε τους προπονητές οι οποίοι κυνηγώντας τη νίκη ξέχασαν στον πάγκο τους θεωρητικά λιγότερο ικανούς ποδοσφαιριστές. Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε αυτά τα παιδιά όταν αυτό συμβεί και ξανασυμβεί;

Η παρατεταμένη παραμονή ενός μικρού ποδοσφαιριστή στον πάγκο καταρρακώνει στην κυριολεξία τη ψυχολογία του. Το παιδί αρχίζει σιγά σιγά να αμφιβάλλει για τις ικανότητες του και τον εαυτό του, νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση και υποβιβασμένος στα μάτια των συμπαικτών φίλων του, των προπονητών του και των γονιών του αλλά και των γονιών των φίλων του! Αυτό το παιδί σε λίγο θα χάσει τον ενθουσιασμό του και θα αποσυρθεί έχοντας μια τραυματική παιδική εμπειρία να κουβαλά όλη του τη ζωή και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι μπορεί να μην ασχοληθεί ποτέ ξανά με τον αθλητισμό!

Η συμμετοχή στην ομάδα και στον αγώνα αυξάνει αντιθέτως την αυτοπεποίθηση του και την αίσθηση της ομαδικότητας. Ο μικρός ποδοσφαιριστής θέλει να νιώθει ότι η ομάδα τον χρειάζεται και αυτό ακριβώς πρέπει να νιώθει ο κάθε μικρός ποδοσφαιριστής. Η ισάξια συμμετοχή του στο παιχνίδι θα του χαρίσει τη σημαντική εμπειρία της προσωπικής ατομικής προσφοράς και της ομαδικής προσπάθειας. Μια ντρίμπλα θα τον κάνει να νιώσει Ρονάλτο, μια μαγική πάσα θα τον κάνει να νιώσει Μέσσι,  ένα όμορφο γκολ θα τον κάνει να νιώσει Ιμπραϊμοβιτς, μια όμορφη απόκρουση θα τον κάνει να νιώσει Νόϊερ.

Δώστε λοιπόν χρόνο συμμετοχής σε όλα τα παιδιά. Ο μικρός ποδοσφαιριστής δεν πρέπει ποτέ να νιώσει απόρριψη και κυρίως ποτέ λιγότερο ικανός από τους υπόλοιπους. Το γήπεδο είναι το μέρος όπου θα αφεθεί μακριά από τον κόσμο της πραγματικότητας εγκλωβισμένος σε ένα όμορφο ποδοσφαιρικό όνειρο το οποίο δε βλέπει απλά στον ύπνο του αλλά είναι εκεί και το ζει. Γι’ αυτό λοιπόν εν κατακλείδι, η χαρά της συμμετοχής, είναι το πολυτιμότερο δώρο ενός προπονητή προς τα παιδιά του.

ΑΡΘΡΟ: Τηλέμαχος Αθανασίου,

Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA C, Προπονητής Ομαδικών Αθλημάτων MrS, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Bhr

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 AC_Omonia  chrysomilia
 ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ  CHAMPIONS
 APOLLON-LADIES  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 THOI  PAFIA-FC
 Agia-Napa-Ladies-F.C  aeammochostou
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  apollonlympion

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 BLUERACOONFM  eradioGR
 SOUNDCLOUD  eradiocy