Ιστορία του ποδοσφαίρου

Ιστορία του ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο για φτάσει στη σημερινή του μορφή πέρασε από πάρα πολλά στάδια. Οι διάφορες πληροφορίες από καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής, τοποθετούν τη γέννηση του ποδοσφαίρου στα αρχαία χρόνια. Πριν 3.500 χρόνια οι Κινέζοι έπαιζαν το «τσου-κου», ένα άθλημα παρόμοιο με το ποδόσφαιρο το οποίο πολύ σύντομα διαδώθηκε και στην Ιαπωνία. Παιζόταν με μια μπάλα δερμάτινη γεμισμένη με γυναικεία μαλλιά, που την κλωτσούσαν προς ένα τέρμα φτιαγμένο από μπαμπου (καλάμι) ύψους 3-4 μέτρων στο οποίο ήταν τεντωμένο ένα δίκτυ από μετάξι.

ΕΙΚΟΝΑ : Το «τσου-κου» που παιζόταν στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Στην Αμερικάνικη ήπειρο οι αρχαίοι πολιτισμοί των Ίνκας, οι Ατζέκοι και οι Μάγια (φυλές Ινδιάνων) έπαιζαν ένα παρόμοιο παιχνίδι χωρίς κανόνες και αρκετά βίαιο. Στη λεκάνη της Μεσογείου η χρήση της μπάλας αναφέρεται από την εποχή του Ομήρου. Στην αρχαία Ελλάδα παίζονταν παρόμοια παιχνίδια με το ποδόσφαιρο όπως ο «επίσκυρος» και η «φένινδα».

 

ΕΙΚΟΝΑ : Λεπτομέρεια από επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Στην Αρχαία Ρώμη, αντιγράφοντας τους αρχαίους Έλληνες, οι Ρωμαίοι έπαιζαν ένα παιχνίδι που λεγόταν «άρπαστον» και το έπαιζαν κυρίως οι στρατιώτες και οι χωρικοί. Μετά τους Ρωμαίους τα αθλήματα με μπάλα γνώρισαν και οι Γαλάτες. Στη Νορμανδία το ποδόσφαιρο το συναντάμε με το όνομα «σουλ» και παιζόταν με μια μπάλα παραγεμισμένη με άχυρα. Την ίδια εποχή το άθλημα διαδώθηκε και στη Βόρεια Αφρική. Εκεί έπαιζαν ένα παιχνίδι παρόμοιο, το οποίο αποτέλεσε για τους Μαροκινούς και άλλους λαούς, ένα μαγικό μέσο πρόκλησης βροχής, σε περιόδους ξηρασίας.

 

ΕΙΚΟΝΑ : Λεπτομέρεια από Ρωμαικό Μωσαικό. Το «άρπαστον» των αρχαίων Ρωμαίων.

Κατά το Μεσαίωνα, το παιχνίδι με μπάλα, αποτελούσε την έκφραση ανταγωνισμού κυρίως μεταξύ πόλεων και χωριών αλλά και μεταξύ φατριών της εποχής. Μάλιστα ήταν τόσο βίαιο που με σχετικό διάταγμα στην πόλη Πίζα της Ιταλίας απαγορεύτηκε. Το ίδιο πράγμα συνέβη και στην Αγγλία ενώ το ίδιο άθλημα παιζόταν και στη Γαλλία με την ονομασία «savate».

 

ΕΙΚΟΝΑ : Κατά τον Μεσαίωνα το ποδόσφαιρο αποτελούσε ένα βίαιο άθλημα χωρίς κανόνες.

Ο νεότερος πρόδρομος του ποδοσφαίρου είναι το «φουτμπολ» που αναπτύχθηκε στην Αγγλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1863 ιδρύθηκε η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου που σύνταξε τους πρώτους κανονισμούς του αθλήματος.

• Το 1874 απαγορεύτηκε η κλωτσιά, το κτύπημα και η τρικλοποδιά σε αντίπαλο.

• Το 1880 καθιερώθηκε το ελεύθερο λάκτισμα.

• Το 1884 εισήχθηκε ο θεσμός των διαιτητών.

• Το 1909 μπήκε η αποβολή σε παίκτη που ενεργεί αντιαθλητικά.

• Το 1970 εφαρμόστηκε η κίτρινη κάρτα.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Στην Ελλάδα το άθλημα του ποδοσφαίρου διαδώθηκε από Άγγλους ναυτικούς το 1890, οι οποίοι φτάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά, έκαναν επίδειξη του αθλήματος. Το 1906 διεξήχθησαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδοσφαίρου. Αρχικά διεξάγονταν ξεχωριστά τοπικά πρωταθλήματα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη μέχρι το 1926 που ιδρύθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.). Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα έγινε το 1928 με την ονομασία Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μέχρι το 1959 που μετονομάστηκε σε πρωτάθλημα Α΄Εθνικής Κατηγορίας. Το 2006 πήρε τη σημερινή του ονομασία πρωτάθλημα Σουπερ Λιγκ. Αποκορύφωμα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν η κατάκτηση του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Σε σωματιακό επίπεδο μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η συμμετοχή του Παναθηναικού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης όπου έχασε από τον Άγιαξ με 2-0.

Στην Κύπρο το ποδόσφαιρο μεταφέρθηκε από τους Άγγλους στις αρχές του 20ου αιώνα, με την ίδρυση της Αγγλικής Σχολής, η οποία καλλιέργησε το άθλημα. Αρχικά οι Άγγλοι έπαιζαν μόνο μετξύ τους. Το 1900 καταγράφηκε ο πρώτος αγώνας μεταξύ Κύπριων και Άγγλων. Με την πάροδο του χρόνου ιδρύονται αθλητικοί σύλλογοι και σωματεία και το 1930 διοργανώνεται το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το 1930 ιδρύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η οποία το 1934 διοργάνωσε το πρώτο επίσημο Παγκύπριο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

 

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 AC_Omonia  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 THOI  APOLLON-LADIES
 PAFIA-FC  CHAMPIONS
 chrysomilia  ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ
 Agia-Napa-Ladies-F.C  aeammochostou
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  apollonlympion

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 eradioGR  BLUERACOONFM
 SOUNDCLOUD  eradiocy