Categorized | ΑΡΘΡΑ

Ο ρόλος των γονέων στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών

Ο ρόλος των γονέων στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών

Ο ρόλος των γονέων είναι εξίσου σημαντικός όσο είναι και ο ρόλος των προπονητών-γυμναστών για να μην πω ακόμα και πιο σημαντικός. Από την εμπειρία μου σαν υπεύθυνος ακαδημιών ποδόσφαιρου έχω συναντήσει πολλών ειδών γονείς: γονείς «προπονητές», γονείς θεατές, γονείς «ειδήμονες» σε ποδοσφαιρικά θέματα, γονείς «ψυχολόγους», γονείς που απλώς θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα παιδιά τους για κάποιο χρονικό διάστημα, γονείς που νομίζουν ότι το παιδί τους είμαι ο επόμενος Μέσι, γονείς που τα βάζουν με τους προπονητές, διαιτητές, αντίπαλους ή ακόμη  και με τους άλλους γονείς. Αυτό όμως δεν είναι το θέμα μας. Εγώ θα προσπαθήσω να πω με λίγα λόγια ποιος πρέπει να είναι ο πραγματικός και ο σωστός ρόλος των γονέων. Όταν ένας γονιός παίρνει το παιδί του από το χέρι και τον εγγράφει σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου πρέπει πρώτα να ακούσει το παιδί για την προτίμηση του, αλλά και ο ίδιος να ψάξει και να βρει την ακαδημία που έχει τις προδιαγραφές που έχει στο μυαλό του (ασφάλεια, οργάνωση και άρτια εκπαιδευμένους προπονητές-γυμναστές). Όταν το αποφασίσει αυτό και πάρει το παιδί του και το εγγράψει τότε απλά από ‘κει και πέρα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που διέπουν την ακαδημία (και που πρέπει κάθε ακαδημία να έχει και να ακολουθεί).

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΟΝΕΩΝ

1. Να ενημερώνει τους  προπονητές εάν το παιδί του  θα απουσιάζει από κάποια προπόνηση, ή κάποιο παιχνίδι.

2. Κατά την προσέλευση στην προπόνηση να  παραδίδει το παιδί στους προπονητές σε προκαθορισμένο χώρο από όπου θα το παραλαμβάνει στο τέλος της προπόνησης.

3. Απαγορεύεται η είσοδος των γονέων και των συνοδών στα αποδυτήρια και στο χώρο προπόνησης.

4. Οι γονείς δεν πρέπει να μιλούν την ώρα της προπόνησης, ούτε την ώρα των αγώνων στο παιδί τους γιατί έτσι παρεμποδίζεται το έργο του προπονητή και η αυτονομία και η ανεξαρτησία των παιδιών.

5. Οι γονείς πρέπει να σέβονται τον προπονητή και να μην ασκούν κριτική. Με αυτό τον τρόπο διδάσκουν στα παιδιά τους το σεβασμό.

6. Να δείξουν εμπιστοσύνη στον προπονητή και με την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της ακαδημίας να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα.

7. Να συνεργαστούν με τον προπονητή, να συζητούν μαζί του για τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού και μαζί να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις.

Πολύ απλά πράγματα ,αλλά και τόσο δύσκολα να τα ακολουθήσουμε όταν πρόκειται για το δικό μας παιδί… Αγαπητοί γονείς, αν αγαπάτε τα παιδιά σας, προσπαθήστε να ακλουθείτε τους παραπάνω κανόνες και διδάξετε και στα παιδιά σας να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες σαν ποδοσφαιριστές. Δώστε τους αγάπη, στηρίξετε τα, αγκαλιάστε τα και άστε τα να σταθούν στα πόδια τους μόνα τους. Σίγουρα, δεν πρόκειται να γίνουν όλα σαν τον Μεσι, τον Ροναλτο, τον Νεϋμάρ ή έστω τους Χριστοφή, Εφραίμ, Αλωνεύτη. Αφήστε τα να παίζουν το παιχνίδι που αγαπούν γιατί πολύ απλά… αυτό είναι το ποδόσφαιρο! Είμαι και εγώ γονιός και το πρώτο πράγμα που ρωτώ τα παιδιά μου όταν επιστρέψουν από την προπόνηση ή ένα παιχνίδι  είναι: «πέρασες καλά; Θα πας και στην επομένη; έκανες φίλους; » και όχι « σε έβαλε να παίξεις ή χάσατε πάλι;»

 Κύπρος Πίτσιλλος, Υπεύθυνος Ακαδημίας Ποδοσφαίρου kidssoccerschool Panathinaikos

Πείτε την άποψη σας για το άρθρο ή αποστείλετε και σείς τις δικές σας απόψεις γύρω από θέματα που αφορούν το παιδικό ποδόσφαιρο και τις ακαδημίες ποδοσφαίρου στο email: allaboutsoccer@ymail.com.

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 CHAMPIONS  PAFIA-FC
 APOLLON-LADIES  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 AC_Omonia  chrysomilia
 ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ  THOI
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  apollonlympion
 aeammochostou  Agia-Napa-Ladies-F.C

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 SOUNDCLOUD  eradiocy
 BLUERACOONFM  eradioGR