La Masia: Το εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων της Μπαρτσελόνα

La Masia: Το εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων της Μπαρτσελόνα

Η περίφημη La Masia αποτελεί το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας για μια από τις μεγαλύτερες και επιτυχημένες ομάδες του κόσμου. Η Μπαρτσελόνα κάτοχος δυο Παγκοσμίων Κυπέλλων Συλλόγων (2009,2011), τεσσάρων CHAMPIONS LEAGUE (1992, 2006, 2009, 2011), 22 Πρωταθλημάτων και 26 Κυπέλλων Ισπανίας καθώς και πολλών άλλων αμέτρητων τίτλων, οφείλει την επιτυχία της στην καλή δουλειά που γίνεται στης ακαδημίες της. Η ιστοσελίδα μας σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα.

MASIA DE CAN PLANES (1979-2011)

 ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 2011

Η Μασία στεγάζεται από τον Ιούλιο του 2011 στις νέες της εγκαταστάσεις, στο προπονητικό κέντρο Joan Gamper. Η επίσημη ονομασία της ακαδημίας των «μπλαουγκράνα» είναι «Centre de Formació Oriol Tort», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον πρώτο διευθυντή της Μασία, Οριόλ Τορτ. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20 Οκτωβρίου του 2011, για να συμπέσουν με μια ακόμα συμβολική ημερομηνία, αφού στις 20 Οκτωβρίου του 1979 είχε ανοίξει επίσημα τις πύλες της η Masia de Can Planes, η οποία αποτέλεσε μέχρι πέρυσι τη βάση της «παραγωγής» των νέων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα.

Η ΑΓΡΟΙΚΙΑ MASIA DE CAN PLES ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2011 ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΑ

Η «Masia de Can Planes» ήταν μια αγροικία που χτίστηκε το 1702 ακριβώς δίπλα στον χώρο όπου πλέον δεσπόζει το «Καμπ Νόου». Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αγοράστηκε από τη Μπαρτσελόνα μαζί με την υπόλοιπη έκταση, στην οποία θα χτιζόταν το καινούργιο γήπεδο. Αρχικά (από το 1966) στέγασε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του συλλόγου, ενώ από το 1979 άλλαξε φυσιογνωμία για να κάνει πραγματικότητα το όραμα των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ για τη δημιουργία μιας ακαδημίας νέων ποδοσφαιριστών στα πρότυπα του Άγιαξ.

Η ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ

ΑΠΟ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ

Ο Γκιγέρμο Αμόρ ήταν ένας από τους πρώτους απόφοιτους της σχολής το 1988 και δυο χρόνια αργότερα τον ακολούθησαν ο Κάρλες Μπουσκέτς (πατέρας του Σέρχιο) και ο Πεπ Γουαρδιόλα. Και οι τρεις έκαναν το ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Κρόιφ, που τότε δημιούργησε την περίφημη «dream team», στηριζόμενος για πρώτη φορά σε παίκτες «προϊόντα» της Μασία, τους οποίους πλαισίωσε με μερικούς από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές.

CENTRE DE FORMACIÓ ORIOL TORT

Το καινούργιο κτίριο της Μασία στα επίσημα εγκαίνια (20/10/2011)

Οι πρακτικές ανάγκες έκαναν επιτακτική τα τελευταία χρόνια τη μεταφορά των τμημάτων υποδομής από την ιστορική αγροικία και το Καμπ Νόου σε ένα καινούργιο κτίριο. Η περιορισμένη έκταση της Μασία μαζί με τις λιγοστές δυνατότητες επέμβασης και εκσυγχρονισμού της, έκαναν τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα να επιλέξουν την ανέγερση ενός σύγχρονου και άνετου κτιρίου στον χώρο της Ciutat Esportiva ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση. Η καινούργια Μασία αποτελεί σημείο αρχιτεκτονικής αναφοράς και χαρακτηρίζεται από τη λειτουργικότητα, τις ανέσεις που προσφέρει στους ενοίκους της, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασής της στο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες του συλλόγου. Η συνολική έκταση του κτιρίου είναι περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μοιράζονται σε 5 επίπεδα. Η σαφής βελτίωση των εγκαταστάσεων κάνει ακόμα πιο εύκολο τον συνδυασμό της άθλησης με τη μελέτη, μια παράλληλη σχέση που συνοδεύει συνεχώς τους νεαρούς στη διάρκεια της παραμονής τους στην ακαδημία.

Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=2qW86tNwEZI&feature=share&list=TL3M6DzNmXem0′]

ΒΙΝΤΕΟ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗ LA MASIA

Όταν το 2007 ο Πεπ Γουαρδιόλα ανέλαβε προπονητής της FC Barcelona B, πιστεύοντας ότι το σύστημα λειτουργίας των ακαδημιών χρειαζόταν ολική αναδιάρθρωση έτσι ώστε να (ξανα)γίνει αποδοτικό για τον σύλλογο, επέμεινε για την μεταφορά όλων των τμημάτων στο νέο προπονητικό κέντρο του Sant Joan Despi. Ένα χρόνο αργότερα, όταν διαδέχτηκε τον Ράικαρντ στον πάγκο της πρώτης ομάδας, έκανε τη σκέψη του πραγματικότητα. Μόλις ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Ciutat Esportiva Joan Gamper, μετέφερε αμέσως εκεί τις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα (Ιανουάριος 2009) και ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της καινούργιας Μασία ώστε να ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό και οι ακαδημίες. Το βασικό σκεπτικό του Πεπ ήταν ότι το ταλέντο δεν είναι αρκετό για να κάνει έναν παίκτη ανταγωνιστικό. Πρέπει πρώτα να νιώσει επαγγελματίας και να εκμοντερνιστεί. Θεωρούσε ότι «κλείνοντας» τους πιτσιρικάδες σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου θα βρίσκονταν υπό συνεχή τεχνολογική και επιστημονική παρακολούθηση, η οποία θα επέβλεπε τις προπονήσεις και την πορεία του καθενός, επιτρέποντας διορθώσεις και σωστή ανάπτυξη, θα τους έφερνε πιο κοντά στη λογική της ποδοσφαιρικής ελίτ. Και η συναναστροφή των «μικρών» με τους «μεγάλους» ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό. Έτσι δημιουργήθηκε το λεγόμενο «Laboratorio de I+D» (Investigacion y Desarollo), ένα εργαστήριο δηλαδή επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης ειδικά σχεδιασμένο ώστε να δώσει γερές βάσεις στο ποδοσφαιρικό στιλ παικτών που παράλληλα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας.

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=m57T9RIfKow’]

ΒΙΝΤΕΟ: ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΣΙ-ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΜΑ ΤΗΣ LA MASIA

Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία  λειτουργίας  της «Μασία» στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ανταγωνιστικότητα

2. Εκπαίδευση

3. Αθλητική κουλτούρα

Η δεύτερη ομάδα δεν είναι απλά ένα σκαλοπάτι πριν την πρώτη ομάδα, αλλά μια κανονική ομάδα με ταυτότητα. Νεανική μεν, αλλά με όρεξη και φιλοδοξία να συναγωνιστεί τις υπόλοιπες, έχοντας κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο δυνατό στόχο, δηλαδή την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατηγορία στην οποία αγωνίζεται. Και βέβαια με τη μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική ανταγωνιστικότητα. Όποιος παίκτης δεν καλύπτει τις απαιτήσεις, χάνει τη θέση του από κάποιον άλλο, που μπορεί να προέρχεται ακόμα και από τις μικρότερες κατηγορίες. Παράλληλα όλοι πρέπει να δείχνουν το μέγιστο ενδιαφέρον για την εκμάθηση στρατηγικών, τακτικών και συμπεριφορών μέσα και έξω από το γήπεδο.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=RvUMxmVdSQA’]

ΒΙΝΤΕΟ: ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ THΣ LA MASIA

Η πρώτη αλλαγή που εφάρμοσε ο Γουαρδιόλα ήταν η δυνατότητα να αγωνίζονται στην FC Barcelona B παίκτες άνω των 21 ετών. Χώρισε το ρόστερ σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τους «vertebradores» (σπόνδυλους) και τους «perlas» (μαργαριτάρια). Οι πρώτοι είναι αυτοί που αποτελούν τον «κορμό» της ομάδας, χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο η προέλευσή τους και η ηλικία τους. Πρόκειται για παίκτες με εμπειρία, ηλικιακά ανάμεσα στα 21 και τα 26 χρόνια, που διατηρούν την ανταγωνιστικότητα στην ομάδα χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή των «μαργαριταριών».

GERARD PIQUE

Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι παίκτες με το περισσότερο ταλέντο, οι διακεκριμένοι, των οποίων η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται χωρίς βιασύνες, αλλά με προσοχή και υπομονή, ώστε να φτάσουν στην ανώτατη δυνατή ετοιμότητα την κατάλληλη στιγμή. Ο μέσος όρος παραμονής στην ομάδα όλων όσων αγωνίζονται σε αυτήν, πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα δυο και τα δυόμιση χρόνια. Αυτό όμως που πρέπει να χαρακτηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα των ακαδημιών, από τους παμπαίδες μέχρι και τους παίκτες της FC Barcelona B, το τελευταίο δηλαδή σκαλοπάτι πριν την πρώτη ομάδα, είναι ο ιδεολογικός προσδιορισμός που προσέδωσε στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία της Μασία, ο σύγχρονος αναμορφωτής της, Πεπ Γουαρδιόλα:

VIKTOR VALTES

«Κάθε μέρα, κάθε προπόνηση, κάθε συζήτηση, πρέπει να εμπλουτίζονται με αξίες όπως η προσπάθεια, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η μετριοφροσύνη, η σχολαστικότητα, ο επαγγελματισμός, η απαίτηση για το ακόμα καλύτερο, η φιλοδοξία, η αλληλεγγύη, η σταθερότητα και η μεγαλοψυχία». Και οι πλέον ενδεδειγμένοι για να εμπνεύσουν και να διδάξουν αυτές τις αρχές στους νέους παίκτες της Μπαρτσελόνα, είναι οι βετεράνοι, αυτοί που έχουν φορέσει στο παρελθόν την «μπλαουγκράνα» φανέλα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό.

JORDI ALBA

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Τα τρία στάδια αφορούν τους παίκτες «μαργαριτάρια», οι οποίοι προέρχονται από τους Νέους και φτάνουν στην FC Barcelona B. Με τη σειρά τους, αυτοί οι παίκτες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: α) σε αυτούς που έχουν ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο άλμα μέσα σε ένα ή δυο το πολύ χρόνια και β) σε αυτούς που άφησαν τον τελευταίο χρόνο τους στους Νέους, πήραν «προαγωγή» και τους δίνεται περιθώριο δυο με δυόμιση χρόνια για να είναι τελείως έτοιμοι.

LIONEL MESSI

Όλα τα «μαργαριτάρια» περνούν από τα εξής τρία στάδια:

Πρώτο στάδιο: εφεδρεία και rotation. Η μοναδική υποχρέωση των παικτών είναι να παίζουν. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις για πρωταγωνιστικό ρόλο, ούτε τιμωρούνται τα λάθη. Υποχρέωση των παικτών είναι να γνωρίσουν το επαγγελματικό περιβάλλον και να πάρουν λεπτά συμμετοχής.

Δεύτερο στάδιο: rotation και ωρίμανση. Ο παίκτης καταλαβαίνει πλέον ότι αποτελεί μόνιμο μέρος της ομάδας και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η συνεισφορά του είναι αποφασιστική. Είναι πλέον συνυπεύθυνος της συνολικής απόδοσης.

Τρίτο στάδιο: παίκτης «κλειδί». Αυτό το στάδιο ορίζει το μέλλον του «μαργαριταριού». Μπαίνει στο γκρουπ των παικτών που βρίσκονται πιο κοντά στην πρώτη ομάδα και θεωρείται πλέον παίκτης κλειδί της ομάδας Β. Έχει ήδη περάσει τα δυο πρώτα στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την υποχρέωση να οδηγεί τους υπόλοιπους και να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα. Είναι άμεσα υπεύθυνος για την εξέλιξη της ομάδας. Πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα, στην περίπτωση που κληθεί από την πρώτη ομάδα.

Οι ειδικοί της «Μασία» ορίζουν τη χρονική διάρκεια κάθε ενός από τα τρία αυτά στάδια ανάμεσα σε 6 και 9 μήνες. Ο παίκτης που φτάνει στην FC Barcelona B, προέρχεται από τους Νέους και έχει δύο με τρία χρόνια περιθώριο (ανάλογα με την κατηγορία που αναφέρουμε παραπάνω) για να δείξει αν έχει θέση στην πρώτη ομάδα. Το πολύ μέχρι τα 21 χρόνια ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της προόδου και της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο κάθε παίκτης και παράλληλα η πιθανότητα να κάνει το μεγάλο άλμα στην πρώτη ομάδα. Σε περίπτωση που δεν κριθεί ικανός για να παίξει στην πρώτη ομάδα, έχει εξασφαλισμένα όλα τα απαραίτητα εφόδια και αναπτυγμένο ένα ολοκληρωμένο προφίλ, ώστε να μπορέσει να κάνει επαγγελματική καριέρα σε άλλες ομάδες.

SESC FABRECAS

ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=a5vQDy8HOdI’]

IKER MARINO: ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΗΣ LA MASIA

Κάθε χρόνο πάνω από 1000 αγόρια ηλικίας 6 έως 8 ετών, περνούν από δοκιμή για να μπορέσουν να γραφτούν στα τμήματα υποδομής. Από αυτά, γίνονται δεκτά στη Μασία περίπου 200. Όμως και ο ίδιος ο σύλλογος ψάχνει για νέα ταλέντα, απασχολώντας για αυτή τη δουλειά 40 σκάουτ σε όλο τον κόσμο: 15 στην Καταλονία, 15 στην υπόλοιπη Ισπανία και 10 στο εξωτερικό. Η Μπαρτσελόνα έχει επίσης συνεργασία με 15 τοπικούς συλλόγους της Καταλονίας, στους οποίους προπονούνται πιτσιρικάδες που δεν πληρούν ακόμα τις προϋποθέσεις για να μπουν στην ακαδημία. Φυσικά, υπάρχει και μια τεράστια βάση δεδομένων για νεαρούς παίκτες από όλο τον κόσμο, η οποία συνεχώς παρακολουθείται, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με τα απαραίτητα στοιχεία.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=3K4Q3CtHcfg’]

ANTRES INIESTA:  14-16 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ LA MASIA

Η Μπαρτσελόνα έχει δημιουργήσει πέντε ποδοσφαιρικές σχολές – ακαδημίες στο Μεξικό και μία στην Αίγυπτο. Όσοι νεαροί περνούν με επιτυχία τις απαραίτητες εξετάσεις, φοιτούν σε αυτά τα παραρτήματα της Μασία, συνδυάζοντας ακαδημαϊκή μόρφωση και ποδοσφαιρική εκπαίδευση. Έτσι οι «μπλαουγκράνα» διαθέτουν «βάσεις» στις δυο σημαντικότερες ηπείρους παραγωγής ταλέντων, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ο σύλλογος φιλοξενεί με δικά του έξοδα 60 παίκτες στη Βαρκελώνη.

KARLES PUYOL

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ακαδημίας ξεπερνάει τα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθιστώντας τη μια από τις ακριβότερες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα 13 διαφορετικά τμήματα της «Μασία» (από 6 ετών μέχρι και τους παίκτες της FC Barcelona B) απασχολούν 25 αρχιπροπονητές και πάνω από 300 παίκτες. Συνολικά στην ακαδημία εργάζονται πάνω από 100 ειδικευμένοι επιστήμονες, από γιατρούς, ψυχολόγους και διατροφολόγους, μέχρι φυσιολόγους, μασέρ και βοηθούς προπονητών. Και φυσικά, σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζεται το βοηθητικό προσωπικό.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ANTRES INIESTA

Στα παιδικά τμήματα, από όπου ξεκινάει η ποδοσφαιρική ακαδημία, προπονούνται αυτή τη στιγμή 220 παιδιά από 6 έως 11 ετών. Από εκεί προέρχονται δυο παίκτες που αγωνίζονται στην τωρινή ομάδα της Μπαρτσελόνα, ο Βαλντές και ο Πικέ. Στα παιδικά τμήματα υπάρχουν δυο προπονητές για κάθε 12 παιδιά. Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα για όλες τις ηλικίες της ακαδημίας, από τα 6 μέχρι και τα 18, που καλύπτουν όλη την εξέλιξή των παιδιών μέχρι αυτά να γίνουν επαγγελματίες. Για κάθε ηλικία υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και στιλ προπόνησης.

PERE GUARDIOLA

Όλα τα παιδιά παίζουν το ίδιο και κάνουν την ίδια προπόνηση, με αποτέλεσμα τα φυτώρια να «παράγουν» έτοιμους ποδοσφαιριστές διαφόρων ηλικιών. Αυτή τη στιγμή η Μασία είναι η ακαδημία με τους περισσότερους εν ενεργεία επαγγελματίες παίκτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνολικά 46. Η προτεραιότητα βρίσκεται πάντοτε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Τα παιδιά αναπτύσσονται πνευματικά στο σχολείο, κοινωνικά μέσα από την οικογένεια και τους φίλους τους και ύστερα έρχεται το ποδόσφαιρο. Η Μασία δε βλέπει σε ένα παιδί έναν μέλλοντα ποδοσφαιριστή, αλλά έναν χαρακτήρα, μια προσωπικότητα και προσπαθεί να το διαμορφώσει σε όλα τα επίπεδα.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

Το πρώτο δελτίο του Τσάβι στη Μπαρτσελόνα (1991)

Αμέτρητοι είναι οι πιτσιρικάδες που πέρασαν από τη «Μασία» στα 33 χρόνια της λειτουργίας της. Μόνο μέσα στο αυθεντικό κτίριο έχουν φιλοξενηθεί 550 παιδιά (τα μισά περίπου από την Καταλονία). Από την πρώτη γενιά των Αμόρ, Φραδέρα, Πεδράθα, Βινιάλς, Μποάδα και Μανουέλ Λόμπο, στους επόμενους, Μανόλο, Μίγια, Ναγίμ, Τίτο Βιλανόβα, Καρέρας, Ρόουρα, Κριστόμπαλ, Σέρτζι Λόπεθ, Σέρτζι Μπαρχουάν, Γουαρδιόλα, Σάντσεθ Λάρα, Κίκε Μαρτίν, Ντε λα Πένια, Λουίς Γκαρθία και Θελάδες και από εκεί στους σύγχρονους Βαλντές, Πέπε Ρέινα, Χορκέρα, Αρτέτα, Ινιέστα, Γκάμπρι, Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Σεσκ, Μέσι, Μπόγιαν και Πέδρο.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=XSmcdqjH09I’]

BINTEO: ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ LA MASIA

Ο αριθμός είναι ατελείωτος και αποδεικνύει την υψηλότατη και απόλυτα επιτυχημένη σχέση έρευνας, υποστήριξης, παραγωγής και αποτελέσματος σε αυτό το τεράστιο ποδοσφαιρικό «εργαστήριο» που ακμάζει και δείχνει τον σωστό τρόπο ανάπτυξης και αντίληψης του αθλήματος. Η Μασία έχει κατακτήσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου και σήμερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ακαδημίες και τα τμήματα υποδομών. Τα ποσοστά της είναι αξιοζήλευτα και παραμένουν αξεπέραστα. 

Το πρώτο δελτίο του Μέσι στη Μπαρτσελόνα (2001)

Από τους 550 παίκτες που έχουν περάσει από τη «Μασία» τα τελευταία 33 χρόνια:

– το 10% έχει αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

– το 9% έχει αγωνιστεί σε ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν ή σε άλλες ομάδες Α’ Εθνικής του εξωτερικού.

– Το 27% έχει αγωνιστεί σε ισπανικές ομάδες της Segunda & της Segunda B.

– Το 19% συνεχίζει να αγωνίζεται σε μικρότερες κατηγορίες.

– Το 35% είτε έχει αγωνιστεί ερασιτεχνικά στην Tercera División, είτε εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο.

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 APOLLON-LADIES  chrysomilia
 AC_Omonia  ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ
 BARCELONA-F.A.-WOMEN  PAFIA-FC
 CHAMPIONS  THOI
 apollonlympion  WOMENS-FOOTBALL-NEWS
 Agia-Napa-Ladies-F.C  aeammochostou

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 eradiocy  SOUNDCLOUD
 BLUERACOONFM  eradioGR