Η ιστορία της κόκκινης και της κίτρινης κάρτας…

Η ιστορία της κόκκινης και της κίτρινης κάρτας…

Ο Άγγλος Κένεθ «Κεν» Άστον έφευγε για το σπίτι του το 1966 από το γήπεδο σοβαρά προβληματισμένος απ’ όσα είχαν δει τα μάτια του στο παιχνίδι του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου Αγγλία – Αργεντινή. Τότε δηλαδή που το ξύλο είχε πάει σύννεφο, κυρίως από την πλευρά των Αργεντινών που «κλάδευαν» με ευκολία και σκληρότητα τους αντιπάλους τους. Δάσκαλος στο επάγγελμα και διαιτητής ποδοσφαίρου από χόμπι προβληματίστηκε έντονα μετά από όσα είχαν δει τα μάτια του.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=W4AakJRRgq0′]

ΒΙΝΤΕΟ: ΑΓΓΛΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1966

Ένας τραυματισμός στον αγκώνα τον είχε εμποδίσει να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο όπως και στάθηκε αιτία αρχικά να μη γίνει δεκτός ως πιλότος στην πολεμική αεροπορία της Βρετανίας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Τα κατάφερε όμως να υπηρετήσει στο πυροβολικό και να μετατεθεί στην Ινδία όπου συχνά-πυκνά οργάνωνε μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών αγώνες ποδοσφαίρου με τον ίδιο ως διαιτητή. Αποστρατεύθηκε με τη λήξη του πολέμου με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και επέστρεψε στο σχολείο του.

Λίγο καιρό μετά το παιχνίδι Αγγλία – Αργεντινή, ο Άστον βρήκε τη λύση για να τιμωρηθεί το αντικανονικό παιχνίδι. Σε μια καθημερινή του διαδρομή μπλοκαρίστηκε σε έναν σηματοδότη στην οδό Κένσινγκτον του Λονδίνου και εκεί σκέφθηκε ότι το κόκκινο φανάρι και το κίτρινο είναι μια καλή ιδέα. Πρότεινε, λοιπόν, στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία την κόκκινη και την κίτρινη κάρτα που έγινε θεσμός από το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 1970. Έτσι, παίκτες και φίλαθλοι γνωρίζουν την προειδοποίηση ή την αποβολή σε κάθε παιχνίδι. Ο Άστον, που έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 2001 ήταν ο εφευρέτης και του θεσμού του αναπληρωματικού διαιτητή καθώς και συγκεκριμένου ορίου πίεσης αέρα στις μπάλες.

Παραβάσεις παρατήρησης (κίτρινη κάρτα)

 

Η κίτρινη κάρτα χρησιμοποιείται για να γνωστοποιήσει ότι ένας παίκτης, αναπληρωματικός ή αντικατασταθείς έχει παρατηρηθεί Παίκτης παρατηρείται και του δείχνεται η κίτρινη κάρτα εάν διαπράξει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες 7 (επτά) παραβάσεις:

• είναι ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς .

• διαμαρτύρεται με λόγια ή χειρονομίες.

• συστηματικά παραβαίνει τους κανονισμούς του παιχνιδιού.

• καθυστερεί την επανέναρξη του αγώνα.

• αρνείται να αποσυρθεί στην κανονική απόσταση όταν το παιχνίδι επαναρχίζει με γωνιαίο λάκτισμα(κόρνερ), με ελεύθερο λάκτισμα, ή με πλάγια επαναφορά (αραουτ).

• εισέρχεται η επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή.

• σκόπιμα φεύγει από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή.

Αναπληρωματικός ή αντικατασταθείς παίκτης παρατηρείται και του δείχνεται η κίτρινη κάρτα εάν διαπράξει οποιανδήποτε από τις πιο κάτω 3 (τρεις) παραβάσεις

1. Eίναι ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς.

2. Διαμαρτύρεται με λόγια ή χειρονομίες.

3. Καθυστερεί την επανέναρξη του παιχνιδιού.

Παραβάσεις αποβολής (κόκκινη κάρτα)

 

Η κόκκινη κάρτα χρησιμοποιείται για να γνωστοποιήσει ότι ένας παίκτης αναπληρωματικός ή αντικατασταθείς έχει αποβληθεί. Ένας παίκτης, αναπληρωματικός ή αντικατασταθείς αποβάλλεται εάν διαπράξει μια από τις ακόλουθες επτά(7) παραβάσεις.

• για βίαιο και βρώμικο παιχνίδι

• για βίαιη διαγωγή.

• φτύνει αντίπαλο η οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

• στερεί από την αντίπαλη ομάδα ένα τέρμα η μια φανερή ευκαιρία επίτευξης τέρματος παίζοντας σκόπιμα την μπάλα με το χέρι (αυτό δεν εφαρμόζεται για τον τερματοφύλακα μέσα στην δική του επανορθωτική περιοχή).

• στερεί μια καθαρή ευκαιρία επίτευξης τέρματος από αντίπαλο ο οποίος κινείται προς το τέρμα του παίκτη με μια παράβαση η οποία τιμωρείται με ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτι.

• χρησιμοποιεί προσβλητική, υβριστική ή απρεπή γλώσσα καθώς και χειρονομίες.

• παίρνει δεύτερη κίτρινη κάρτα στο ίδιο παιχνίδι

Παίκτης, αναπληρωματικός ή αντικατασταθείς παίκτης , ο οποίος έχει δεχθεί κόκκινη κάρτα (αποβληθεί) πρέπει να εγκαταλείψει την τεχνική περιοχή και την περιοχή γύρω από τον αγωνιστικό χώρο .

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=PZK-AneJwIg’]

ΒΙΝΤΕΟ: 10 ΑΣΤΕΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ

 

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 chrysomilia  BARCELONA-F.A.-WOMEN
 AC_Omonia  PAFIA-FC
 THOI  ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ
 APOLLON-LADIES  CHAMPIONS
 Agia-Napa-Ladies-F.C  aeammochostou
 apollonlympion  WOMENS-FOOTBALL-NEWS

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 BLUERACOONFM  eradioGR
 SOUNDCLOUD  eradiocy