Categorized | ΑΡΘΡΑ

Ο αθλητισμός στο σχολείο. Ένα άρθρο του Άριστου Αριστείδου

Ο αθλητισμός στο σχολείο. Ένα άρθρο του Άριστου Αριστείδου

Στη σημερινή εποχή τα παιδιά ακολουθούν καθημερινά βαρύ πρόγραμμα, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου τους αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητες. Και στο σπίτι, ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση, στα βίντεο-παιγνίδια και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η διατροφή τους κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα, που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν αναπόφευκτα με την ενηλικίωση. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες στον ανοικτό αέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν “νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

Το σωστό σχολείο προσφέρει ευκαιρίες για αθλητισμό και τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δεν πρέπει να αφήνουν τις ευκαιρίες αυτές ανεκμετάλλευτες. Οι ευκαιρίες αυτές δεν πρέπει να περιορίζονται στις ώρες του μαθήματος της γυμναστικής, αλλά να δίνονται σε όλη τη διάρκεια της παραμονής των μαθητών στο σχολείο, στα διαλείμματα, στις εκδρομές και σε κάθε είδους σχολικές δραστηριότητες. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για τη σωματική άσκηση είναι η ύπαρξη κατάλληλων αθλητικών χώρων στο σχολείο με προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χορτάρι, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, γήπεδο τένις και σκάμμα θεωρούνται απαραίτητα για κάθε σχολικό χώρο. Ιδανικό θα ήταν να υπάρχει και αίθουσα ενόργανου γυμναστηρίου.

Τα σπορ και το παιγνίδι είναι για τα παιδιά ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούν αλλά και να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να είναι μέλη ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώνουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής. Οι συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά με την απασχόλησή τους σ’ ένα άθλημα, τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Η σωματική εξάσκηση έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ο αθλητισμός στο σχολείο όμως πρέπει να διατηρήσει τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα για το παιδί και όχι να γίνεται μια επιπρόσθετη πηγή εξουθένωσης. Να μείνουν μακριά από τη λογική του πρωταθλητισμού, που οδηγεί σε τυφλούς ανταγωνισμούς, ακόμα και στη χρήση αναβολικών ουσιών από πολύ μικρές ηλικίες, όπως, δυστυχώς, αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά που παίρνουν μέρος σε αγώνες, πρέπει να έχουν λογικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα και να είναι ικανά να διαχειριστούν την περίπτωση αποτυχιών. Οι προσδοκίες των δασκάλων και των γονέων για την εξέλιξη και τις επιτυχίες κάθε παιδιού πρέπει να διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Παράλληλα οι συμβουλές του σχολείου πρέπει να καλύπτουν και τον τομέα της σωστής συμπεριφοράς του παιδιού μέσα στην ομάδα του, αλλά και τη συμπεριφορά του σαν θεατής ή σαν οπαδός. Ο σεβασμός στους συμπαίκτες, η διατήρηση της ψυχραιμίας στις καλές και στις κακές στιγμές, συμπεριλαμβάνονται στις βασικές αξίες, που πρέπει να διδαχτούν τα παιδιά. Η καλλιέργεια του «φίλαθλου πνεύματος» αποτελεί βασική υποχρέωση και προτεραιότητα του σχολείου, που πρέπει να μυήσει τους μαθητές στο πνεύμα του υγιούς αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι». Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλήματα, η τακτική προπόνηση, οι κανόνες της ομάδας, αποτελούν σημαντική ασπίδα προστασίας στη μάστιγα των ναρκωτικών, του καπνίσματος και άλλων κακών συνηθειών, που μπορούν να επικρατήσουν σε παιδιά αδρανή και αδιάφορα για τον αθλητισμό.. Η σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού του χρόνου που αφιερώνει στις εν λόγω δραστηριότητες είναι μεγάλη.

ΠΗΓΗ: http://www.foni-lemesos.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν…

Σεβαστείτε τον ποδοσφαιριστή! Η αποκαλυπτική εξομολόγηση ενός 17χρονου…

Το παιδικό παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Προπονητής Ακαδημιών: Βασικές αρχές και κατευθύνσεις

Η φιλοσοφία της οργάνωσης και λειτουργίας μιας Ακαδημίας Ποδοσφαίρου

Ο ρόλος των γονέων στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών

Η Απαξίωση του Κύπριου Γυμναστή στην Κύπρο του 2012

 

 

Advert

LIKE US ON FACEBOOK

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΦΟΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜ0ΧΩΣΤΟΣ

WOMENS FOOTBALL CYPRUS

 AC_Omonia  ΛΕΥΚΟΘΕΑ-ΛΑΤΣΙΩΝ
 CHAMPIONS  APOLLON-LADIES
 BARCELONA-F.A.-WOMEN  chrysomilia
 THOI  PAFIA-FC
 Agia-Napa-Ladies-F.C  apollonlympion
 WOMENS-FOOTBALL-NEWS  aeammochostou

WOMENS FOOTBALL IN FACEBOOK

CYPRUS FOOTBALL FACILITIES

RG GLOVES

OFFICIAL SUPORTERS

CYPRUS ACADEMIES YOU TUBE CHANNEL

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

INTERNET RADIO PORTAL

 eradiocy  SOUNDCLOUD
 eradioGR  BLUERACOONFM